Schemele de participare a salariatilor la profitul companiei sunt considerate o formula eficienta de crestere a competitivitatii

Romania se afla pe ultimul loc in Uniunea Europeana la acest capitol, lipsind pana si conceptualizarea corecta a acestor scheme.Potrivit unui studiu finantat de Comisia Europeana, 86% din IMM-uri nu cunosc si nu aplica SPF la profit.

Aproximativ 44 la suta din firmele din Romania considera justificat riscul de a practica forme de angajare
neinregistrata si de a nu plati impozite si taxe, arata un studiu realizat in cadrul proiectului Tobequ 2, finantat de Comisia Europeana. Din cele 967 de companii din tara noastra care au fost chestionate in cadrul proiectului, 95 la suta considera ca sistemul fiscal si reglementarile legislative ale muncii sunt "greoaie, restrictive si prea costisitoare".

Ce sunt SPF?
Unul dintre subiectele aflate pe agenda Comisiei Europene este cel referitor la schemele de participare a salariatilor (SPF) la profitul companiei, acestea fiind considerate o formula eficienta de crestere a competitivitatii, prin reducerea costurilor datorita responsabilizarii, cointeresarii si fidelizarii angajatilor, la care se adauga cresterea profitului pe fondul mentinerii preturilor.
Conform clasificarii europene, SPF constau in primul rand in achizitionarea de actiuni si parti sociale, participare la castig suplimentar, venituri nonsalariale si diverse forme de cooperatii. Unul dintre principiile de baza ale SPF este acela ca angajatorul nu da bani din amabilitate, ci strict legat de rezultate mai bune, veniturile suplimentare fiind corelate cu cresterea de profit.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.