Indiferent de domeniul de activitate, atat companii multinationale, cat si oameni de afaceri pe cont propriu vin sa implementeze concepte de business mai mult sau mai putin originale intr-o tara a carei dezvoltare, in adevaratul sens al cuvantului, se afla abia la inceput. Am intalnit o arie vasta de la nationalitati - greci, britanici, americani, germani, israelieni... - care vorbesc la unison despre multiplele oportunitati oferite de tara noastra la ora actuala.

Presedintele Islandei: "E un nou capitol care se deschide"

Iata insa ca pe "lista" noastra se adauga si islandezii, popor nord-european care, desi nu foarte numeros (intreaga populatie a Islandei se ridica la circa 300.000 de locuitori), se bucura de o solida si constanta dezvoltare economica. In cadrul Forumului de Afaceri Romano-Islandez organizat saptamana aceasta de Camera de Comert si Industrie Romana, oamenii de afaceri de pe insula nord-europeana au oferit o perspectiva pozitiva asupra colaborarii dintre cele doua state. "E un nou capitol care se deschide", a declarat in acest sens presedintele Islandei, Olafur Ragnar Grimsson, in cadrul unei vizite oficiale la sediul a 3 companii conationale ce desfasoara activitati in tara noastra (Gigant Construct, Ima Firm si Saga Sanatate).

Companiile islandeze "ajuta la imbunatatirea vietii oamenilor"

In ceea ce priveste procesul de "invazie" a pietei romanesti de catre firmele islandeze, acesta se afla, se pare, in plina desfasurare. Unele firme au venit deja si desfasoara o activitate prolifica in tara noastra, altele abia isi planuiesc intrarea. "Este intr-adevar o experienta fascinanta sa vii in acest oras si sa vezi toate companiile islandeze, care activeaza fie in constructii, fie in design, ajutand la dezvoltarea orasului", a subliniat Grimsson, cu referire directa la doua dintre cele trei obiective ale vizitei sale (Gigant Construct si Ima Firm).
La aceasta, presedintele a adaugat: "Islandezii sunt nerabdatori sa participe activ la aceasta dezvoltare, sa ofere oamenilor din Romania locuinte mai bune si o calitate a vietii mai ridicata".
In acest context, Grimsson a recunoscut faptul ca, in acest stadiu incipient al dezvoltarii tarii noastre, "pentru a atinge nivelul de trai la care spera oamenii, trebuie sa se construiasca foarte mult". In aceasta consta, de fapt, insasi esenta motivatiei ce sta in spatele companiilor islandeze care vin sa activeze in tara noastra - sa ajute la "imbunatatirea vietii oamenilor", conform oficialului islandez.

Constructiile si designul interior valorifica expertiza nordica

Doua dintre companiile islandeze ce verifica spusele presedintelui Grimsson sunt tocmai Gigant Construct si Ima Firm, prima activand in dezvoltarea de ansambluri rezidentiale, iar cea de-a doua, in domeniul designului interior. La vremea intrarii sale pe piata - in urma cu 3 ani -, firma Gigant Construct, constituita pe baza unui capital romano-islandez, facea public obiectivul de a livra pe piata autohtona un numar de 1.000 de locuinte. La ora actuala, cu un complex rezidential, deja finalizat, un altul in constructie si in curs de obtinere a autorizatiilor pentru un nou ansamblu, reprezentantii companiei declara cu hotarare ca isi vor atinge obiectivul initial in timp util. Ima Firm SRL, parte a multinationalei Ima Design Scandinavia, ofera servicii de design complet pentru locuinte, incluzand sisteme de iluminat si aparate electrocasnice. Motivand intrarea pe piata romaneasca a unei firme care se ocupa de design, Gudrun Atladottir, arhitecta-sefa a Ima, a subliniat faptul ca "achizitionarea unor apartamente deja mobilate este un trend european".

Askar Capital - intrare islandeza pe piata imobiliara

In stransa legatura cu domeniul constructiilor, se poate spune ca sectorul imobiliar reprezinta, de departe, favoritul investitorilor straini. Se pare ca nici islandezii nu fac exceptie de la aceasta regula. O noua aparitie in peisajul de profil autohton este Askar Capital, ce si-a deschis ieri in tara noastra cel de-al treilea birou la nivel mondial, dupa Rejkavík si Luxemburg. Florin Bancila, reprezentantul in Romania al Askar Capital, a anuntat intentia companiei islandeze de a derula, pe termen lung, investitii in proiecte imobiliare ce s-ar ridica pana la 500.000.000 de euro. In afara de sectorul imobiliar, activitatile companiei in tara noastra vor fi indreptate si spre finantare de proiecte, consultanta de afaceri si management al riscurilor. cnform informatiilor oficiale, primul proiect al Askar Capital va fi unul rezidential, in Bucuresti, valoarea acestuia ridicandu-se la aproximativ 340 milioane de euro. Dupa capitala, compania intentioneaza sa se extinda in primul rand spre Timisoara, dar si alte oras mari ale tarii.

Romania este atractiva si pe piata sanatatii

Tara noastra nu este insa atractiva doar pe piata imobiliara, a constructiilor sau a designului interior. Portile sunt deschise si la niveluri mai putin tehnice, atata timp cat produsul sau serviciul promovat este unul inovator fata de celelalte existente pe piata. Un exemplu in acest sens il constituie compania Saga Sanatate, sucursala locala a companiei islandeze Lysi HF., ce comercializeaza produse din ulei de peste, care au fost premiate anul acesta de presedintele tarii pentru realizarile la export.
Desi nu sunt disponibile momentan pe piata romaneasca, produsele Lysi vor fi comercializate in decursul acestui an prin intermediul farmaciilor si al magazinelor de tip Plafar, dupa cum ne-a declarat directoarea de dezvoltare si export a companiei, Hjordis Sjafnar Ingimundardottir.

"Iti poti da seama ca are loc o perioada de crestere foarte rapida"

Ca o prima impresie asupra pietei farmaceutice si a produselor destinate sanatatii, aceasta ne-a declarat, dupa a treia sa vizita in capitala: "Mi se pare ca serviciile oferite in farmacii sunt foarte bune". "Am fost oarecum surprinsa de cat de compacta pare a fi aceasta piata", a adaugat Ingimundardottir. Daca luam in considerare ca intreaga populatie a Islandei este de peste 7 ori mai mica decat cea a Bucurestiului (fara sa mai luam in considerare celelalte orase), ne putem da seama cu usurinta de potentialul de dezvoltare pe care il are o astfel de companie in tara noastra. In ceea ce priveste o perspectiva de ansamblu asupra pietei romanesti in general, aceasta a precizat ca "iti poti da seama ca are loc o perioada de crestere foarte rapida".
Mai mult, a adaugat reprezentanta companiei: "Dupa ce am pus bazele acestei afaceri si dupa ce am lucrat cu romanii, cred ca oamenii sunt foarte concentrati si eficienti".
Cele enumerate mai sus sunt insa doar cateva dintre domeniile in care tara noastra prezinta potential pentru investitorii straini - islandezi, dar nu numai. Hjordis Sjafnar Ingimundardottir a fost cat se poate de acord cu faptul ca "exista un interes crescand pentru investitorii straini in toate zonele Romaniei". Pentru a aduce un exemplu in acest sens, aceasta a mentionat apele termale, doar una dintre resursele care ar putea atrage alti investitori islandezi.