Basescu si Tariceanu nu mai afecteaza Bursa de Valori

Scaderile inregistrate in sedinta de ieri a Bursei de Valori Bucuresti au venit pe fondul unor deprecieri ale burselor puternice din lume, dar si a problemei motiunii de cenzura, anuntata a fi depusa de PSD luni. Totusi, nici faptul ca Guvernul Tariceanu este destul de subred si ca este posibil sa fie inlocuit de o alta alianta politica si nici perspectiva posibilelor alegeri anticipate nu impresioneaza prea mult investitorii.
Se pare ca scaderea dobanzii-cheie nu a animat asa de mult investitorii romani, iar cei straini
s-au orientat mai mult pe pietele dezvoltate. Ieri, cu exceptia indicelui Nikkei225, care s-a apreciat usor cu 0,2%, bursele americane si europene au inregistrat corectii. Piata de capital romaneasca a prins trendul descendent, si BET, BET-C si BET-FI au scazut impreuna cu acelasi procent, de 0,83%.
"Au fost ceva volume astazi in piata, dar pana nu vom avea bani adevarati, nu vom creste. Volumul mare s-a datorat unor tranzactii speciale pe piata Deal si unor intelegeri intre pachete, dar daca le scoatem pe acestea din calcul, atunci ar fi fost mai putine actiuni tranzactionate decat ieri", ne-a mai spus Chisu.

Cum influenteaza problemele politice ringul bursier?

Necunoscutele din ecuatia Bursei de Valori Bucuresti devin din ce in ce mai multe si mai grele. Ce a cauzat aceste scaderi? Are criza politica vreo influenta?
"Deja situatia politica nu mai da fiori chiar asa de mari pietei, pentru ca pana acum au fost multe situatii de genul asta si impactul nu e chiar asa de mare. Dar poate avea anumite reverberatii in mintea investitorilor. Poate fi o cauza, dar vine sa adauge, nu sa creeze motive de scadere. Lumea credea ca daca Fed ia o decizie favorabila, pietele isi revin si or sa fie mari cresteri. A fost asa miercuri, dar ieri s-au calmat. Se asteapta in continuare efecte", ne-a explicat Mihai Chisu, broker la Egnatia Securities.
"Scaderile de astazi au avut cu totul alte cauze, pentru ca politicul din Romania nu mai are de mult nicio influenta. Problema este ca suntem defazati fata de bursele externe. Daca Europa se corecteaza, ne corectam si noi. Chiar daca mai tarziu bursele americane debuteaza in crestere, deja noi incepem cu stangul. Piata de capital s-a imunizat de mult la crizele politice. Dar eu cred ca daca s-ar schimba culoarea politica, ar fi o schimbare in totalitate pozitiva pentru toata piata de capital, pentru ca de cand e acest guvern la putere nu s-a facut absolut nimic pentru burse, nu s-a luat nicio decizie care sa ajute cu ceva bursa", crede Adrian Simionescu, directorul firmei de Brokeraj Finans Securities.
"Eu personal nu vad nicio legatura intre scaderile de ieri de la Bursa de Valori Bucuresti si criza din sistemul politic. Sunt alte probleme in piata", crede Andreea Ciobanu, broker la firma Intercapital Invest.

Totusi, investitorii prefera sa mai astepte

Este posibil ca in mintea investitorilor sa fie diverse scenarii care sa aiba legatura cu motiunea de cenzura, problema devine puternica, si incepe sa aiba efecte asupra mai multor domenii de interes, si chiar a pietei de capital. Si problema investitorilor straini care lipsesc din bursa romaneasca se resimte din ce in ce mai tare.
"Eu cred ca, intr-un fel sau altul, criza asta politica din tara noastra ii tine departe de investitorii straini. Acestia stau si se uita, asteapta sa vada ce se intampla, cum merg lucrurile, daca vin sau nu anticipatele. Este foarte interesant de luat in calcul modul in care ringul bursier este influentat de instabilitatea politica. Pana acum ceva timp, oamenii, investitorii se cam obisnuisera cu certurile dintre Basescu si Tariceanu. Era un subiect deja consumat si care nu mai avea asa o mare influenta, dar se pare ca acum incepe sa devina mai serios", ne-a declarat Marius Plugaru.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.