Pretul petrolului a urcat marti pana la un nou record de aproape 82 dolari/baril, ca urmare a ingrijorarilor legate de o criza de furnizare in perioada iernii in Statele Unite ale Americii, principala piata energetica a lumii, relateaza Reuters.

Scumpirea petrolului, ca si a altor marfuri, a fost sustinuta si de asteptarile ca Federal Reserve, sistemul american de banci centrale, sa scada dobanda cheie, fapt care ar creste probabilitatea ca economia sa depaseasca bine criza creditelor.

Urganele si alte riscuri la adresa furnizarii, care au dus la scaderea stocurilor americane de benzina, si fluxurile de fonduri in piata energetica din pietele de capital cu activitate slaba au generat o scumpire a petrolului cu mai mult de 30% de la inceputul anului.

Barilul de petrol tranzactionat pe piata americana s-a scumpit cu 1,18 dolari, pana la cotatia de 81,75 dolari, dupa ce luni se scumpise cu 1,47 dolari. Pretul petrolului Brent tranzactionat pe piata londoneza a urcat cu 54 de centi, pana la cotatia de 77,52 dolari/baril.

"Furnizarea din timpul iernii pare exterm de scazuta", a declarat pentru Reuters un analist pentru piete energetice de la banca franceza BNP Paribas, Harry Tchilinguirian, care a adaugat ca majorarea plafonului pentru productia zilnica de petrol a Organizatiei Tarilor Exportatoare de Petrol (OPEC) nu va acoperi cererea de pe pietele internationale in timpul iernii.

OPEC a majorat saptamana trecuta plafonul pentru productia zilnica de titei cu 500.000 de barili cu incepere din noiembrie, dar miscarea nu a reusit sa linisteasca ingrijorarea consumatorilor.


Despre autor:

Wall-Street

Sursa: Wall-Street


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.