Dupa ce creditorii si-au exprimat avizul privind fuziunea cu Carom si conversia datoriilor in actiuni, autoritatea de privatizare a solicitat amanarea votului, intrucat nu a fost stabilita, de catre un evaluator autorizat, valoarea unei actiuni.

Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS), care a reprezentat si Ministerul Finantelor la adunarea creditorilor de la Rafo Onesti, nu a votat planul de reorganizare, dupa cum au afirmat reprezentantii societatii, a declarat, ieri, agentiei Mediafax, presedintele AVAS, Mircea Ursache.
Planul de reorganizare a Rafo Onesti, care prevede fuziunea cu Carom si conversia datoriilor in actiuni, a fost aprobat, miercuri, dupa ce trei din cele cinci grupe de creditori si-au exprimat avizul.

Ursache a precizat ca institutia pe care o conduce a solicitat amanarea votului, intrucat nu a fost stabilita, de catre un evaluator autorizat, valoarea unei actiuni.
De asemenea, creanta detinuta de catre Directia Vamilor Iasi nu a fost inca preluata de catre AVAS, iar institutia nu a primit, de la Consiliul Concurentei, raspunsul la notificarea privind creantele Rafo si Carom.
Marin Anton, consilierul presedintelui Balkan Petroleum actionarul majoritar al Rafo, a afirmat, miercuri, ca si grupa creditorilor bugetari a votat in favoarea planului.
Saptamana trecuta, Guvernul a aprobat o ordonanta de urgenta care prevede transferul catre AVAS a creantelor fiscale detinute de Ministerul Finantelor Publice si Directia Vamilor Iasi la Rafo si Carom, in valoare de circa 15.000 miliarde de lei. De asemenea, AVAS va prelua si creantele detinute de SNP Petrom la Rafo, de aproximativ 2.300 de miliarde de lei.

Creditorii nu au votat individual si nu s-a luat in considerare, in mod direct, ponderea sumelor pe care fiecare le are de recuperat.
In prezent, Balkan Petroleum controleaza 97,82 la suta din capitalul social al rafinariei din Onesti. Aceasta a fost privatizata in 2001, cand 60 la suta din actiuni au fost cumparate, pentru 7,48 milioane de dolari, de Imperial Oil, apartinand lui Corneliu Iacobov, si Canyon Servicos din Portugalia.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.