Afaceristul Gheorghe Tofan, ale carui afaceri cu armata sunt cercetate de DNA, a dezvoltat de-a lungul timpului o schema pentru a face bani din falimentul societatilor pe care le controleaza
Tofan si-a deschis mai multe firme prin care a derulat diferite afaceri si care au devenit insolvabile dupa ce au acumulat datorii la stat. Ingineria financiara: societatile lui Gelu Tofan se crediteaza intre ele alcatuind un domino. Altfel spus, actionarul Tofan este si debitorul, si creditorul in procesul de faliment. Pagubasul, in mai multe cazuri, este statul roman.
De exemplu, in 2003, Tofan Grup International a declansat procedura de faliment a firmei Rombuild 2000 SRL, fosta Tofan Construct, in care au fost actionari, pana in 1999, Gheorghe Tofan, cu 30%, si Tofan Industries SA, cu 20%. Potrivit Arhivei Electronice de Garantii Reale Imobiliare, pe numele Rombuild 2000 s-au emis mai multe titluri executorii si avea in 2003 o datorie catre Ministerul Finantelor Publice de aproximativ 28 de miliarde ROL, reprezentand impozit pe venituri, TVA si pe salarii.
Rombuild 2000 a preluat in august 2001 actiunile societatii Unipan SA, unde actionar majoritar a fost Gheorghe Tofan. Identic cu firma anterioara, Tofan Grup, in calitate de creditor, controlata de Gheorghe Tofan, a deschis, in 2002, procedura de faliment impotriva societatii Unipan SA.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.