Reintroducerea accizelor pentru aparatele foto digitale a surprins distribuitorii din Romania, care considera ca aceasta masura fiscala nu va aduce oricum incasari foarte mari la buget. "Sintem surprinsi ca acest lucru vine de la un guvern orientat catre o baza de impozitare mai mare", a spus Dan Topala, vicepresedintele companiei Flamingo International.

Pe lista produselor accizabile din noul Cod Fiscal au reaparut camerele foto digitale, cu o acciza de 30%, cu 5% peste nivelul eliminat la inceputul anului. Oficialul companiei Flamingo apreciaza ca introducerea accizelor va incuraja piata "gri" si achizitionarea aparatelor digitale din strainatate. La inceputul anului, dupa eliminarea accizelor, companiile distribuitoare de camere digitale apreciau ca piata va creste de peste doua ori in acest an, fata de anul trecut, cind a fost estimata la 4-4,5 milioane de euro.

TVA pentru emisiuni TV

De la 1 aprilie, televiziunile si radiourile comerciale vor plati TVA atit pentru veniturile din publicitate, realizare si difuzare din programe, cit si din vinzare si cumparare de programe, conform noului Cod Fiscal. In vechea varianta a Codului Fiscal, care nu va mai fi in vigoare la sfirsitul acestei luni, televiziunile si radiourile private plateau TVA redus, de 9%, pentru veniturile din publicitate si cele din vinzare si difuzare de programe. "Noutatea este plata de TVA pe productia si difuzarea de programe, dar si a rotunjirii la 19% a veniturilor din publicitate si vinzarea si cumpararea de programe", spun reprezentantii executivului.

Acestia au precizat ca introducerea TVA pentru televiziunile comerciale ar fi intrat oricum in vigoare o data cu aderarea la UE, conform directivei 7/388, prin care toate posturile TV si radio private platesc integral taxe, fiind scutite doar televiziunea si radioul public. TVA de 19% vor plati de la 1 aprilie si companiile care distribuie cablu TV. Amanunte despre modul in care se va percepe TVA de la televiziuni, radiouri si distribuitori de cablu vom putea afla spre sfirsitul lunii aprilie, o data cu aparitia normelor de aplicare ale ordonantei care modifica Codul Fiscal.

Citeste si:
Alarma falsa cu bomba la metrou
Alarma falsa cu bomba la metrou

Benzina Petrom, mai scumpa

Independent de cresterea accizelor, operatorii de pe piata petroliera continua sa ajusteze preturile de vinzare. Petrom a anuntat ieri ca, de luni, scumpeste benzina cu 300 de lei pe litru, ca urmare a variatiei preturilor pe pietele externe.

Saptamina viitoare, toate sortimentele de benzina comercializate de Petrom depasesc pragul de 30.000 de lei/litru. Preturile la motorina si autogas ramin neschimbate saptamina viitoare.


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.