Astfel, in intervalul ianuarie-iunie, valoarea exporturilor Romaniei a fost de 14,2 miliarde de euro, in crestere cu 12% fata de perioada similara a anului trecut. In ceea ce priveste importurile, acestea au insumat, in perioada mentionata, 23,9 miliarde de euro, in urcare cu 29%, valori care claseaza statul pe locul 18 in UE, reiese din datele Eurostat.
Deficitul balantei comerciale s-a majorat la 9,8 miliarde de euro, fata de valoarea de 5,8 miliarde de euro inregistrata in perioada ianuarie-iunie a anului trecut, Romania ocupand astfel pozitia a cincea intre statele UE - ca si in topul pe primele cinci luni - , la distanta de tarile plasate pe primele patru locuri - Marea Britanie (deficit de 65,4 miliarde de euro), Spania (44,9 miliarde de euro), Franta (19,3 miliarde de euro) si Grecia (19 miliarde de euro), potrivit Eurostat.
Avansul deficitului comercial s-a redus la 62,9% in primele sapte luni, de la 65,2% dupa primul semestru, astfel ca soldul negativ a urcat la 11,5 miliarde euro, in conditiile mentinerii unui ritm de crestere a importurilor de peste doua ori mai rapid decat a exporturilor, potrivit Institutului National de Statistica.
Anul trecut, deficitul comercial al Romaniei s-a majorat cu 44,4%, la 14,89 miliarde de euro, comparativ cu 10,31 miliarde de euro in anul 2005, conform datelor provizorii.