Grupul energetic german RWE va intra pe piata romaneasca prin activitati de furnizare, estimand sa inceapa livrarile in 2008, si va depune o oferta pentru participarea la constructia reactoarelor nucleare 3 si 4 ale centralei de la Cernavoda, au declarat luni, la Bucuresti, reprezentantii companiei, citati de Mediafax

"Am solicitat (Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei - n.r.) eliberarea licentei de furnizare de electricitate, pe care speram sa o obtinem pana la sfarsitul anului, astfel incat sa incepem furnizarea in 2008", a declarat Klaus Buhl, director de achizitii pentru Europa de Est al grupului energetic german RWE.
El a precizat ca grupul urmeaza sa infiinteze o companie de furnizare in Romania.

Germanii vor intra in procesul de selectie pentru reactoarele 3 si 4

Grupul german cauta din 2001 oportunitati de a intra pe piata energetica romaneasca, prioritatea fiind participarea la privatizarile din domeniul energetic. In schimb, RWE va face primul pas in Romania prin furnizarea de energie.
Totodata, RWE va depune oferte si pentru reactoarele 3 si 4 de la centrala Cernavoda. Compania a depus si anul trecut o oferta, numarandu-se printre cele 13 companii si consortii selectate de autoritatile romane pentru etapa negocierilor in vederea constructiei celor doua unitati nucleare.
Autoritatile romane au decis in acest an sa repete procesul de selectie si asteapta oferte de la investitorii interesati pana la data de 25 octombrie.

Daca nu vor avea succes la privatizari, iau in calcul investitii greenfield

Reprezentantii RWE au afirmat ca alternativa investitiilor de tip greenfield in producerea de energie in Romania va fi luata dupa ce se va clarifica situatia privatizarilor din domeniu.
"Daca nu ne vom putea implica in privatizarea unitatilor existente, ne vom gandi si la investitii greenfield", a precizat Buhl.
Guvernul roman intentioneaza sa infiinteze o companie energetica integrata de stat, care ar putea include companii din sectorul de distributie si productie.
Intrebat in ce masura aceasta hotarare afecteaza strategia RWE in Romania, reprezentantii grupului german au afirmat ca asteapta pana cand autoritatile vor clarifica situatia noii companii de stat, pentru a vedea care sunt posibilitatile de a se integra in noua entitate energetica. "Statul trebuie sa vada de unde va avea banii necesari investitiilor noii companii, iar noi vom cauta solutiile de a ne integra in noua structura detinuta de stat", a spus Buhl.
Grupul german si-a exprimat in trecut interesul pentru constructia hidrocentralei Tarnita-Lapustesti. Intrebati daca isi mentin interesul pentru acest proiect, oficialii RWE au afirmat ca decizia apartine guvernului roman si ca, in continuare, raman interesati.
Studiul de fezabilitate pentru proiectul Tarnita-Lapustesti urmeaza sa fie finalizat pana la sfarsitul anului.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.