Ultima sedinta de tranzactionare interbancara din 2003 pozitiona cursul euro la 41.117 lei, iar pe cel al dolarului la 32.595 lei.
Dupa aproape un an de excedent de valuta in piata interbancara, mai multe miliarde de euro creand presiune asupra cursului de schimb si majorand rezerva tarii la peste 11 miliarde euro, BNR a trebuit sa accepte evidenta si sa permita aprecierea monedei nationale.

Ieri, cursul euro a coborat de la 39.555 la 39.418 lei, in ciuda faptului ca de la sfarsitul saptamanii trecute si pana miercuri cererea de euro a depasit oferta cu aproape 70 milioane de euro. Aprecierea leului si evolutiile paritatii euro/dolar pe pietele internationale au adus, ieri, asa cum se anticipa, cursul monedei americane, dupa 40 de luni, sub pragul de 30.000 lei, cursul scazand de la 30.070 la 29.867 lei.
Aceasta evolutie a cursului dolarului, care a coborat cu peste 9 la suta de la inceputul anului, nu trebuie sa reprezinte o surpriza.

Ar trebui sa coste 27.000 de lei
In mod normal cursul dolarului, din acest moment, ar fi trebuit sa fie de circa 27.000 lei, daca BNR ar fi lasat piata „libera" de la inceputul anului, iar euro ar fi evoluat „natural" in jurul valorii de 36.000 lei.

O astfel de masura ar fi stopat probabil mare parte din fluxul de capitaluri speculative intrat in tara sa profite de stabilitatea cursului si de dobanzile ridicate.
Reversul medaliei ar fi fost insa tragic pentru exportatori, care au inceput deja sa resimta schimbarile de curs.

Paritatea euro/dolar, la un nou maxim istoric
Pe pietele internationale paritatea euro/dolar a inregistrat un nou maxim istoric, de 1,3233 dolari, fata de 1,3165 dolari in cursul diminetii. Este al doilea maxim istoric inregistrat de la inceputul saptamanii, fiind foarte posibil ca in cursul zilei de astazi sa vedem moneda unica urcand la 1,33 dolari, avand in vedere ca pietele de peste Ocean sunt inchise pentru sarbatorirea Zilei Recunostintei.

Analistii considera ca actuala depreciere a monedei verzi, fata de principalele monede internationale, face parte din „tratamentul" la care este supusa aceasta, pentru a limita o noua majorare a deficitelor de cont si comerciale americane, care au atins deja maxime istorice. Tonul deprecierii dolarului a fost dat chiar de oficiali americani, precum Alan Greenspan, presedintele Rezervei Federale si John Snow, secretarul Trezoreriei. Revenind catre piata monetara romaneasca, vom observa ca decizia de la finele saptamanii trecute a BNR de a reduce dobanda de referinta la 17,75 la suta, a inceput sa aiba efect si asupra dobanzilor interbancare, care au coborat pentru scadenta la un an de la 15,06 – 17,31 la 14,63 – 17,19 la suta si de la 15,56 – 18,06 la 15,19 – 17,72 la suta pentru scadenta la sase luni. Totusi randamentele oferite de bancile romanesti raman inca foarte ridicate fata de dobanzile de 2 – 4 la suta inregistrate pe pietele occidentale, ceea ce asigura un plus de atractivitate pentru noi infuzii de „bani fierbinti".