"In conditiile in care 75 la suta din costurile de productie sunt date de pretul materiei prime, ne asteptam ca pana la finele anului sa mai inregistram o crestere la acest produs", a explicat Zichil, citat de Rompres. Acesta a precizat ca in prezent semintele de floarea-soarelui din noua recolta se achizitioneaza cu 10.500 de lei vechi/kilogram, in timp ce, in aceeasi perioada a anului trecut, pretul materiei prime era de numai 6.800-7.000 lei vechi/kg.
La ora actuala, fabricile de ulei achizitioneaza seminte de floarea-soarelui numai de pe piata interna, din noua recolta, dar in mod sigur vor fi nevoite sa apeleze in scurt imp la importuri din cauza productiei extrem de scazute obtinute in 2007.
"Asteptam sa finalizam achizitiile de pe piata interna si ulterior vom decide de unde ne vom asigura necesarul de materie prima si influentele care vor fi in costurile de productie", a mai spus Zichil.

In prezent, un litru de ulei se vinde in marile lanturi de supermarketuri cu preturi cuprinse intre 38.000 lei vechi si 45.000 lei vechi, in timp ce in magazinele de cartier preturile au ajuns si la 60.000 lei pe litru. La producatori, un litru de ulei se vinde in medie cu circa 3-3,1 lei fara TVA, iar cel din categoria premium, cu 3,3-3,4 lei fara TVA.