Cei care doresc sa-si petreaca Pastele de anul acesta intr-o atmosfera traditionala pot alege dintre programele Asociatiei Nationale pentru Turism Rural, Ecologic si Cultural (ANTREC). Una dintre zonele in care ANTREC va invita sa va petreceti sarbatorile de Paste este Neamt. Cazarea se va face in pensiuni agroturistice de 2, 3 si 4 margarete din zonele Bistricioara - Ceahlau - Durau, Filioara - Agapia, Tupilati, Viisoara, Bicazu Ardelean, Almas si Piatra Neamt. Odata ajunsi acolo, puteti vizita ansamblul de arhitectura Curtea Domneasca, cu Biserica Sf. Ioan si Turnul lui Stefan cel Mare si Sfant, dar si Schitul Doamna, toate in apropierea orasului Piatra Neamt.

Pe valea Bistritei veti avea ocazia sa vedeti manastirile Bistrita, Bisericani, Petru Voda, Tarcau si Durau, iar pe traseul Piatra Neamt - Targu Neamt, manastirile Almas, Horaita, Varatec, Agapia, Neamt, Secu, Sihastria, dar si Schitul Sihla, cu Pestera Sf. Teodora. Pensiunile ANTREC din aceasta zona va asteapta cu ciorba, friptura si drob de miel, cozonac cu nuca si mac, pasca cu branza de vaci, cas, smantana, ciocolata, oua rosii, vin si tuica de casa. Tarifele pentru perioada Pastelui sunt intre 20 si 30 euro de persoana pe zi, in regim de pensiune completa, plus masa festiva de Paste.

"Stropitul fetelor", in Prejmer

Alte oferte ANTREC sunt in Prejmer si Bran, din judetul Brasov. Minivacanta incepe din Vinerea Mare, cand veti asista, daca doriti, la taierea mieilor, iar cina va fi una cu produse de post. Sambata, dupa micul dejun, veti putea ajuta la pregatirea bucatelor de Paste, iar dupa pranz veti vopsi ouale, impreuna cu gazdele.

Duminica veti asista la Slujba de Paste in Biserica Evanghelica din Cetate, iar dupa masa festiva veti avea ocazia sa ascultati un concert de orga la Biserica Neagra din Brasov. In cea de-a doua zi de Paste veti lua parte la binecunoscutul obicei pascal "Stropitul fetelor". Fetele sunt stropite in Ardeal cu apa de colonie, obicei unguresc, iar in Polonia, Germania si Ucraina, se stropesc cu apa. Pe langa udat, se fac si urari de sanatate, pentru ca se crede ca zapada topita le face mai frumoase si le aduce noroc.

Conform credintei religioase, obiceiul isi are radacinile in faptul ca evreii i-au stropit cu apa pe adeptii lui Iisus care aduceau vestea Invierii Domnului. Tarifele pentru aceasta zona sunt de 22 euro de persoana pe zi, in regim de pensiune completa, si de 18 euro de persoana pe zi pentru demipensiune. Si gazdele din Bran isi lasa usile deschise pentru cei care doresc sa-si petreaca Pastele departe de casa. Aici veti avea ocazia sa participati la pregatirea bucatelor, inclusiv la vopsitul oualor, sa faceti o plimbare cu caruta, dar si sa participati la Denii si la slujba din Noaptea de Inviere in bisericile din zona. Pretul pentru aceasta minivacanta este de 55 euro de persoana si include doua nopti de cazare, in regim de demipensiune si masa festiva de Paste.

Pescuit si cina cu lautari la Mila 23

O alta zona in care agropensiunile va asteapta de Paste este Delta Dunarii. Cele patru nopti de cazare se vor face in pensiunea de trei margarete Nufarul, unde veti avea parte si de pensiune completa cu retete traditionale pe baza de peste, legume, carne de miel sau de porc. In plus, veti primi un permis de intrare in Delta Dunarii si veti avea posibilitatea de a inchiria salupe sau barci, cu rame sau cu motor, caiace, precum si unelte de pescuit.

In prima zi de Paste veti putea face o excursie de 4-5 ore pe un traseu care incepe cu Canalul Dunarea Veche si continua pe Canalul Bogdaproste, lacul Bogdaproste, urmand apoi vizitarea adapostului de pescari, Coliba lui Nea Florea, lac Trei Iezere, canal Eracle, sat Mila 23, Canal Dunarea Veche. Tariful pentru cele cinci zile de vacanta este de 139 euro de persoana, pret in care este inclusa si o cina traditionala cu lautari.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.