Codul Fiscal va fi modificat inca o data, spre nemultumirea celor care si-ar dori sa-si desfasoare activitatea economica intr-un cadru legislativ predictibil. Indiferent cat de minore vor fi aceste schimbari, unele facute la presiunea UE, ele tin pe jar mediul de afaceri

Saptamana aceasta urmeaza sa apara la Bucuresti si o misiune a Comisiei Europene, pentru a discuta cu autoritatile despre deja vehiculata baza comuna de impozitare in piata unica. Oficialii spun ca impozitele directe nu se modifica substantial in 2008, ci vor fi corelate cu dispozitiile altor legi. Vor fi eliminate facilitatile fiscale, intrucat acest lucru contravine Tratatului de aderare. Practic, eliminarea facilitatilor fiscale e unica posibilitate de extindere a bazei de impozitare care sa aduca venituri bugetare mai mari (necesare pentru sustinerea majorarii pensiilor).
Printre modificarile pregatite, cele mai importante sunt in domeniul TVA, pentru a alinia unele prevederi la directivele europene in domeniu. Aici, noutatea principala va fi eliminarea taxarii inverse pentru lucrari de constructii. Taxarea inversa se mai aplica in cazul deseurilor, livrarilor de cladiri, materialului lemnos si a bunurilor si serviciilor prestate de firme aflate in faliment. In cazul taxarii inverse, furnizorul nu scrie pe factura valoarea TVA, ci face mentiunea taxare inversa, iar beneficiarul trece valoarea pe care o evidentiaza ca taxa colectata si deductibila. Tot la capitolul TVA, vor fi inasprite unele prevederi referitoare la administrarea taxei in scopul combaterii evaziunii fiscale.
S-ar putea ca Finantele sa introduca si cota forfetara de impozit (fixa) in domeniul panificatiei. Ministerul intentioneaza sa finalizeze proiectul de modificare a Codului Fiscal pana la sfarsitul acestei luni, pentru a-l prezenta in Guvern.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.