Cresterea deficitului comercial a inregistrat un usor recul, de la 65,2% dupa primul semestru la 62,9% in primele sapte luni, fata de perioadele similare din 2006
Astfel ca soldul negativ a urcat la 11,5 miliarde de euro, in conditiile in care importurile cresc de doua ori mai rapid decat exporturile. Cea mai mare problema vine din comertul cu statele UE, unde a fost consemnat un sold negativ de 8,14 miliarde de euro, potrivit datelor publicate, de Institutul National de Statistica (INS).
Deficitul comercial FOB-CIF in intervalul ianuarie-iulie a fost de 38,13 miliarde de lei (11,53 miliarde de euro), cu 13,12 miliarde de lei (4,45 miliarde de euro) mai mult decat in perioada corespunzatoare din anul 2006, se arata intr-un comunicat al INS, care prezinta date estimative pentru luna iulie.
Exporturile FOB in primele sapte luni au fost de 55,4 miliarde de lei (16,74 miliarde de euro), iar importurile CIF de 93,54 miliarde de lei (28,27 miliarde de euro). Comparativ cu perioada corespunzatoare din 2006, exporturile au crescut cu 5% in lei (12,4% in euro), iar importurile au urcat cu 19,7% in lei (28,6% in euro), se spune in comunicat.
INS arata ca ritmul de crestere a exporturilor a fost influentat de scaderea cantitativa a exporturilor de produse petroliere, cu circa 40% fata de nivelul din perioada corespunzatoare din 2006, precum si de continuarea trendului descendent al operatiunilor de prelucrare activa (lohn), in special pentru produsele textile.
In ceea ce priveste importurile, avansul a fost sustinut de majorarea achizitiilor din Uniunea Europeana, ca urmare a incheierii, in 2007, a regimurilor vamale incepute inainte de data de aderarii, in principal pentru bunurile introduse temporar in antrepozite vamale si zone libere. In luna iulie, deficitul comercial s-a plasat la 1,77 miliarde de euro, similar cu soldul negativ de 1,76 miliarde de euro din luna iunie.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.