Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) a dat in urma cu cateva zile cea cea mai mare amenda din istorie unui investitor persoana fizica pentru manipularea pietei de capital
Adrian Andrici a fost amendat cu aproape 270.000 de euro (887.788,60 lei) pentru ca a manipulat cotatiile Petrom si Rompetrol Rafinare in sedinta din 31 martie 2006. Tranzactiile au fost realizate prin intermediul societatii de brokeraj Swiss Capital, actuala KBC Securities, la care Adrian Andrici a fost actionar. Mai mult, acesta este membru in Consiliul de Administratie de la SIF Muntenia si actionar la mai multe societati de pe piata Rasdaq. Potrivit CNVM, Adrian Andrici a manipulat preturile de pe piata bucuresteana pentru a castiga pe Sibiu. In ultimele secunde ale sedintei din 31 martie 2006, pretul actiunilor SNP a inregistrat o scadere brusca de la 58 de bani la 56,5 bani iar cotatia actiunilor RRC a inregistrat o crestere brusca de la 8,8 bani la 9,09 bani 0,0880 lei la 0.0909 lei.
Tranzactiile care au dus la scaderea pretului actiunilor SNP si la scumpirea titlurilor Rompetrol Rafinare fusesera intermediate de SSIF Swiss Capital in numele clientului Andrici Adrian. Potrivit Comisiei, Andrici Adrian avea pozitii deschise pe DESNP pe vanzare (miza pe scaderea pretului) si totodata pozitii deschise pe DERRC pe cumparare (miza pe cresterea pretului).
Potrivit CNVM, Andrici Adrian a motivat vanzarea SNP si cumpararea RRC la sfarsitul sesiunii de tranzactionare ca fiind solutia de indreptare a unei tranzactii de cumparare SNP efectuata gresit in
cursul zilei de catre agentul sau de servicii de investitii financiare (agentul a cumparat din greseala SNP in loc de RRC).
Prin tranzactiile realizate pe emitentul SNP si avand in vedere pozitiile deschise la BMFMS, Andrici Adrian si-a marit profitul cu 181.827 lei, castigand asadar 64.000 de euro, rezultat din diferenta dintre 194.475 lei (castigul pe DESNP, de la 647.099,9 lei la 841.574,9 lei) si 12.648 lei (pierderea inregistrata pe SNP), in timp ce prin tranzactiile realizate pe emitentul RRC si avand in vedere pozitiile deschise la BMFMS, acelasi client si-a micsorat pierderea cu 44.283 lei, de la 346.002 lei la 301.719 lei.
Andrici Adrian a decis sa vanda actiunile SNP si sa cumpere actiuni RRC, pentru a corecta tranzactia gresita. Desi i s-a propus si varianta ca tranzactia gresita sa fie trecuta pe contul house al SSIF, acesta a insistat ca aceasta operatiune sa se faca „cat mai repede cu putinta (pana la sfarsitul sedintei de tranzactionare)” in conditiile in care aceasta cerere venea la sfarsitul sedintei de tranzactionare si in ziua scadentei contractelor la Bursa de la Sibiu.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.