Agricultura a tras in jos cresterea economica in primele sase luni, sustine Institutul National de Statistica. Economistii nu sint convinsi de argument.

Seful Institutului National de Statistica, Vergil Voineag priveste cu optimism rezultatele economice pe primele sase luni ale anului.

Chiar daca cifrele prezentate vineri arata ca in primul semestru de dupa aderarea Romaniei la UE, cresterea economica a fost de 5,8%, inferioara prognozelor initiale, Voineag afirma ca scopul final, atingerea unei cresteri de 6,5% pe tot anul, nu este pus in pericol. Rezultalele slabe pe primul semestru au fost cauzate de scaderea sectorului agricol in al doilea trimestru cu 10,9% fata de perioada corespunzatoare a anului trecut, precum si de o diminuare a veniturilor nete pe produs (TVA si accize fara subventiile acordate), explica seful INS.

Explicatiile lui Vergil Voineag nu conving economistii consultanti de Cotidianul. Acestia identifica alte cauze decit cele evocate de seful INS.

Profesorul Daniel Daianu, fost ministru al Finantelor, spune ca intr-adevar agricultura este o parte "pacatoasa" a economiei romanesti, insa cauzele au fost altele. "Am avut o apreciere considerabila a leului in primul semestru, preturile la energie au crescut si astfel ele nu au ajutat cresterea economica, a existat o concurenta tot mai puternica dupa aderare, careia firmele romanesti nu i-au facut fata", spune acesta.

Liviu Voinea, director executiv al Grupului de Economie Aplicata (GEA) crede ca motivul cel mai important a fost deficitul comercial foarte mare. "In urma aprecierii leului a rezultat o accentuare a contributiei negative a exportului la formarea PIB, exporturile nete fiind negative", spune acesta. Alte motive observate de seful GEA sint nefiscalizarea ramurii constructiilor, dominata de venituri obtinute la negru si care nu se regasesc in PIB, necheltuirea fondurilor de cofinantare a fondurilor de coeziune prevazute in bugetul de stat.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.