"Vom avea un numar de britanici in 2008 care probabil va fi record istoric. Foarte multe companii low cost, Skyair, Wizzair, vor avea noi zboruri spre Romania", a spus diplomatul roman intr-un interviu pentru NewsIn.
Raduta Matache este de parere ca marele aflux de turisti britnici va fi cea mai buna campanie de imagine a Romaniei. "Ceea ce vezi cu ochii tai nu se compara cu nimic din ceea ce citesti", a completat ea, cu aluzie la articolele denigratoare la adresa Romaniei si a romanilor publicate de tabloidele britanice.

Matache nu a putut preciza care este cifra turistilor britanici care vor veni in Romania, dar a spus ca exista estimari ale aeroporturilor privind numarul de calatori asteptati. "Va spun ca va fi o crestere mare si ea va incepe inca din octombrie, cand va juca Arsenal cu echipa Steaua. Si va lua bataie, va fi batuta la sange", a adaugat diplomatul razand.

Mult mai eficienta pentru a contracara campania din presa britanica de anul trecut a fost actiunea diasporei romane din Regatul Unit, care a resimtit dureros toate afirmatiile tabloidelor de la Londra despre romani. "Comunitatea romaneasca din Marea Britanie nu e mare, dar e o comunitate frumoasa, cu oameni deosebiti. Ei au resimtit foarte puternic reactia ziarelor si fiecare in organizatia lor locala a incercat sa faca ceva pentru a reactiona la campania tabloidelor. Pentru a-i arata vecinului ca Romania sa este alta", a precizat Raduta Matache.

In acest moment, exista motive de optimism, intrucat - considera diplomatul roman - exista manifestari culturale in Marea Britanie in sprijinul imaginii Romaniei, s-a deschis la Londra Institutul Cultural Roman, iar filmul romanesc "creeaza un puternic brand de tara".