Or, oficialii nu suflă o vorbă despre cum vor fi folosiți banii - deși cand faci asemenea mișcări trebuie să ai clar și proiectele pe care trebuie să le finanțezi - rezumandu-se la a spune că suma rămasă necheltuită poate fi utilizată in 2008. Adică la momentul in care se aprinde "focul" pensiilor la bugete.


După ce ne-a obișnuit anul trecut cu imprumuturi din piața internă, Finanțele pregătesc o emisiune de eurobonduri ce poate atinge miliardul de euro. Tot cam atat poate fi și necesarul pentru suplimentarea pensiilor, in 2008.


Ministerul condus de Vosganian a elaborat deja un proiect de memorandum privind lansarea, in acest an, a unei emisiuni de euroobligațiuni pe termen de zece ani, cu o valoare cuprinsă intre 500 de milioane euro și un miliard de euro, conform declarației unui consilier in Ministerul Economiei și Finanțelor.

Oficialul nu suflă insă o vorbă despre cum vor fi cheluiți banii, rezumandu-se la un sec "in funcție de nevoi". După care completează: "aceasta nu inseamnă că toată suma va fi cheltuită in acest an, ci se poate aloca și pentru acoperirea nevoilor din 2008". Adică atunci cand vine șocul măririi pensiilor.

Documentul a fost transmis spre aprobare și urmează să fie discutat in Guvern. Memorandumul stabilește și renunțarea la o serie de imprumuturi de valoare mică de la băncile comerciale programate pentru acest an. Probabil datorită pretențiilor exagerate pe care le-au afișat bancherii la precedentele cereri ale Trezoreriei.

La inceputul acestui an, ministerul a anunțat că intenționează să emită obligațiuni pe piețele internaționale in valoare de cel puțin 500 de milioane de euro.

Pană in prezent, Fionanțele au emis pe piața internă certificate de trezorerie și obligațiuni de aproximativ 8,7 miliarde lei (2,7 miliarde euro), dintr-un program anunțat pentru intreg anul 2007 de 12 miliarde lei (3,7 miliarde de euro). Ultima emisiune de eurobonduri a avut loc in 2003, cand Romania a atras 700 de milioane de euro pe o perioadă de șapte ani, cu un cupon de 5,75%.