Sezonul estival care se incheie a fost puțin mai bun decat cel din 2007, atat stațiunile din sudul litoralului, cat și in cele dinspre nord, inclusiv Mamaia. Creșteri mai mari ale numărului de turiști s-au inregistrat in hotelurile din Venus, Jupiter și Saturn, in special la unitățile unde s-au realizat investiții in modernizarea spațiilor de cazare și a celor de agrement. Veștile bune vin după ani la rand in care cererea pentru unitățile din stațiunile situate in sudul litoralului a fost, in cel mai bun caz, in stagnare.

„Per ansamblu, numărul turiștilor care au vizitat stațiunile din sudul litoralului in acest sezon estival s-a majorat cu 20% față de perioada similară a anului trecut. S-a inregistrat un grad mediu de ocupare, in cele trei luni de sezon, de 90% față de 85% anul trecut, declară Ciprian Constantinescu, președintele Patronatului Marea Neagră.

Acesta anunță continuarea unor investiții derulate in ultimii ani intr-o serie de unități de cazare, care au sporit atractivitatea ofertei acestora și, pe cale de consecință, și incasările. Un exemplu este cel al investițiilor de milioane de euro efectuate la Club Mediteraneo din Neptun, care se vor finaliza anul viitor, după cum ne-a informat Nati Gabriel, administratorul clubului. Complexul de patru stele va avea, pe langă cele 135 de locuri de cazare, și o sală de conferințe și piscină.

Pe langă acestea, vor fi demarate lucrările la hotel Neptun, preluat contra șapte milioane de euro de la AVAS de o societate care aparține grupului Howard Johnson. Pentru anul viitor, previziunile sunt optimiste, mai ales că, așa cum declară Ciprian Constantinescu, produsul turistic va fi promovat mai agresiv, in timp ce tarifele, care vor fi anunțate la Bursa de la Mamaia, nu vor cunoaște decat creșteri nesemnificative. „In principiu va fi o creștere insesizabilă a tarifelor.

Ar fi greșit să crești prețurile, pentru că ar fi timpul să incepem să ne gandim să ne fidelizăm clientela, iar dacă majorăm tarifele, riscăm să o pierdem", spune Constantinescu, proprietarul hotelurilor California din Cap Aurora și Delta din Jupiter. Stațiunea Mamaia, in topul preferințelor turiștilor „Pentru stațiunea Mamaia, sezonul a fost ceva mai bun ca cel de anul trecut, fiind inregistrată o majorare a numărului de turiști și a incasărilor de 10-15%", declară Andrei Trandafir, vicepreședintele Asociației Patronale Mamaia și proprietarul hotelui Picadilly.

Pentru sezonul viitor, estimările vizează menținerea ritmului de creștere. Cat despre tarifele care vor fi anunțate pentru anul viitor, se va produce o majorare, dar aceasta va „urmări rata inflației". In condițiile in care a ieșit pe piață cu imagine nouă și cu o calitate a serviciilor imbunătățită, și Hotelul Rex, din Mamaia, clasificat la cinci stele, a avut un grad de ocupare, in perioada estivală 2007, de 73,50%, a declarat Iolanda Nanu, directorul general adjunct al hotelului. Ea spune că față de anul trecut creșterea numărului de turiști a fost de 200%, aceste rezultate fiind urmarea unui program ambițios de investiții, derulat in perioada martie-iulie 2007. "Am investit in imaginea Rex și in imbunătățirea serviciilor oferite turiștilor, inclusiv in restaurant și schimbarea meniului", a spus oficialul Rex.

Iolanda Nanu a estimat numărul turiștilor care și-au petrecut vacanța in perioada estivală 2007 la Hotelul Rex, la 6.000-7.000 de persoane, din care 60% romani și 40% străini. Ea a apreciat că sezonul 2007 a fost cel mai bun pentru hotelul Rex, ca și incasări, creșterea din acest an fiind de 22%, față de anul anterior. Pentru anul viitor, reprezentanții Rex se așteaptă la o creștere de cel puțin 30-40% a gradului de ocupare, in condițiile in care vor să incheie contracte și cu agențiile de turism și tour-operatorii importanți.

"Pentru anul 2008, lucrăm la calitatea serviciilor oferite și vom face investiții inclusiv in forța de muncă. Investim foarte mult in calitate și in fidelizarea clienților și asta se vede, pentru că, spre deosebire de anii trecuți, anul acesta avem rezervări inlcusiv pentru luna noiembrie și lunile de iarnă", a precizat Iolanda Nanu.