Evolutia pozitiva de anul trecut a Bursei de Valori Bucuresti (crestere a indicelui BET-C de 28,49% in cursul anului ) a dus la majorarea valorii activelor detinute de Fondul Proprietatea (FP) cu 2,1 miliarde de lei (aproximativ 630 de milioane de euro), arata datele financiare publicate de organismul de plasament colectiv.

Primele rezultate financiare din istoria Fondului, auditate de KPMG Romania, arata o valoare a activelor la finele anului trecut de 16,41 miliarde de lei, fata de 14,24 miliarde de lei la inceputul lui 2006.

Cresterea maxima a fost inregistrata de actiunile tranzactionate la Bursa de Valori Bucuresti. Valoarea acestora aproape s-a dublat, de la doua miliarde la 3,92 miliarde de lei (crestere de 96%). Rezultatul global a fost tras in jos de o majorarea cu numai 3,1% a titlurilor netranzactionate.

Bilantul final al societatii arata ca FP a inregistrat un profit net de 72,15 milioane de lei, din care actionarii urmeaza sa primeasca dividende. KPMG Romania, firma care a auditat rezultatele, a obiectat ca in absenta datelor financiare din contul de profit si pierdere pentru anul 2005 nu se poate face o comparatie cu rezultatele pe 2006.

Rezultatele „sint bune, tinind cont de conditiile in care a functionat anul trecut FP“, spune presedintele organismului de plasament, Alexandru Paunescu. Fondul are litigii cu sapte societati comerciale care i-au refuzat acordarea de dividende in cursul anului 2005, nerecunoscind organismului de plasament calitatea de actionar. „Din acest motiv am obtinut dividende mai mici cu 20 de milioane de lei (137,44 milioane de lei dividende incasate pentru 2006 - n.red.) care, daca ar fi fost incasate, ne-ar fi ameliorat rezultatul“, spune Paunescu.

Evaluarea activelor ar putea arata ca valoarea acestora e dubla fata de capitalul social, apreciaza presedintele FP. Potrivit ordonantei adoptate in iunie de Guvern, daca evaluarea va stabili ca activele depasesc capitalul social al FP, diferenta va fi convertita in actiuni care vor reveni statului. In caz contrar, diferenta va deveni capital subscris de stat, dar nevarsat.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.