Firmele de mobila cu productia destinata preponderent exportului au inregistrat, in ultimele patru luni, pierderi de 8-10% din cifra de afaceri, in urma aprecierii leului, a declarat, ieri, Viorel Cretu, membru al Asociatiei Producatorilor de Mobila din Romania (APMR). "Pe langa evolutia de curs valutar, in 2004 si ianuarie 2005, costurile de productie s-au majorat cu 8-10% in urma cresterii preturilor la utilitati.

De asemenea, pretul masei lemnoase pe picior a urcat cu 74%", a precizat Cretu. In pofida acestor evolutii, Cretu a apreciat ca preturile la mobila nu vor fi majorate. "Nu vom creste preturile la mobila, nici la export si nici pentru productia destinata pietei interne. Piata europeana nu ne permite majorari de pret de 16% intr-un an, cat ar fi necesar pentru a acoperi pierderile determinate de scumpirea materiei prime si utilitatilor", a precizat Cretu.

In ceea ce priveste preturile pentru piata autohtona, reprezentantul APMR a apreciat ca firmele nu vor recurge la scumpiri pentru a recupera pierderile inregistrate la export. "Solutia nu este cresterea preturilor, ci predictibilitatea fiscala si a cursului de schimb valutar", a mai spus Cretu. APMR a realizat un sondaj intre 21 de intreprinzatori, care totalizeaza circa 25% din numarul total de angajati in industria mobilei. "Aceste firme au raportat, in perioada decembrie 2004 - februarie 2005, pierderi in valoare de 13 miliarde de lei din diferentele de curs valutar", a mentionat Cretu.

Potrivit acestuia, multe firme de profil au mentionat ca au inceput sa rezilieze contractele de export devenite nerentabile. Alte masuri care au fost adoptate de producatorii de profil sunt sistarea angajarilor, disponibilizari de personal, reducerea, restructurarea si reorganizarea activitatii, precum si inghetarea salariului mediu brut. "Daca aprecierea leului va continua, in doua-trei luni probabil ca vom vedea si primele firme inchise", a mentionat Cretu. APMR a propus si o serie de masuri pentru preintampinarea dificultatilor cu care se confrunta exportatorii de mobila.

Printre acestea se numara eliminarea arbitrarului in impunerea preturilor si tarifelor de catre regiile autonome, prin aplicarea principiului negocierii preturilor pe baza cererii si ofertei. De asemenea, APMR sustine infiintarea unei autoritati nationale a lemnului, care sa aiba drept obiectiv eficientizarea gradului de valorificare a acestui tip de material. "In cadrul reglementarilor acestei structuri ar trebui mentionate si obligativitatea vinderii prin licitatie a masei lemnoase taiata si sortata pe specii si sortimente", a explicat Cretu.

Producatorii de mobila mai solicita si instituirea unei prime de export care sa compenseze, intr-o anumita masura, majorarile de costuri, inclusiv pierderea avantajului oferit de reducerea impozitului pe profit. "Periclitarea rentabilitatii intreprinderilor de mobila, care au cel mai scazut nivel de salarizare din industria prelucratoare, afecteaza nefavorabil competitivitatea exportului", a mai spus reprezentantul APMR. Acesta a mai aratat ca ar fi necesara si introducerea creditelor preferentiale pentru exportatori, cu dobanzi minime si cu o accesibilitate facila, lipsita de birocratie.

Potrivit lui Cretu, industria mobilei are o pondere de 7,5% din totalul exporturilor, iar importurile insumeaza 6% din balanta comertului exterior, rezultand un excedent de 634 milioane de dolari. Principalele destinatii de export pentru mobila romaneasca sunt Germania, Italia, Franta, Spania, Olanda. Anul trecut, valoarea exporturilor de mobila a fost de 1,1 miliarde de dolari.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.