Investitia minima este de 10.000 de euro, in care este inclus si un teren de cel putin 2.000-2.500 mp. Micii intreprinzatori au suferit pierderi mari atat in iarna 2005-2006, cat si in aceasta vara.

In judetul Timis, fermierii au gasit noi tehnici pentru a se adapta conditiilor climaterice.
fermele de melci nu mai constituie o noutate pentru romanii care doresc sa investeasca intr-o afacere. Chiar daca reprezentanti ai Asociatiei Crescatorilor de Melci din Bucuresti au anuntat ca afacerea este in acest an dezastruoasa din cauza secetei, in Timis fermierii au gasit noi tehnici pentru a se adapta conditiilor climaterice.

Pana recent, specia care a fost crescuta in fermele romanesti a fost Helix Pomatia, care insa s-a constatat a nu fi profitabila, asa ca multe afaceri s-au inchis. Laszlo Attila, medic veterinar si unul dintre actionarii unei firme de consultanta din Timisoara, ne-a declarat ca acum se dezvolta fermele cu Helix Aspersa, o specie mediteraneana mult mai rezistenta la seceta. "Din 2005, am lansat in afacere 45 de ferme din toata tara. Producatorii au lucrat numai cu societatea Alimenti Naturali, care avea exclusivitate, dar din cauza problemelor pe care le-au avut in tara, li s-a retras acest drept. Acum lucram cu un institut italian de helicicultura, Cherasco, impreuna cu care am adaptat tehnicile italiene", a precizat Laszlo Attila. In iarna 2005-2006, micii intreprinzatori au suferit pierderi foarte mari, de pana la 90%, din cauza vremii foarte reci, asa ca a fost nevoie de o protectie mai mare a melcilor. Printr-un sistem "sandvis", gasteropodele sunt protejate de cuverturi netesute, paie si folie de nailon. Daca pe timpul verii Helia Pomatia moare, Helix Aspersa se inchide, nu se mai reproduc, nu mai mananca, dar nu moare, ci isi revin odata cu ploaia.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.