Afacerea Rompetrol-KazMunayGaz nu este inca "un Nabucco al petrolului" sau o alternativa la Rusia, cum spune Dinu Patriciu. Lipsesc conductele. Campurile kazahe de petrol de la Tengiz si Kashagan depind inca de conducta ce traverseaza Rusia pana in portul Novorosiisk de la Marea Neagra.

Companiile occidentale se lupta pentru construirea unei conducte pe sub Marea Caspica pana la terminalul de la Baku, de unde porneste conducta ce ocoleste Rusia, prin Georgia si Turcia.
Interesele Rusiei si Chinei castiga insa din ce in ce mai mult teren in Kazahstan, unde intarzierile la proiectul Kashagan au determinat guvernul kazah sa opreasca pentru trei luni lucrarile operate de mai multe companii occidentale.

Denuntand probleme ecologice, Kazahstanul preia metode brevetate de Rusia pentru a creste participatia monopolului de stat KazMunayGaz. Pe langa afacerea Rompetrol, Kazahstanul a semnat un acord pentru construirea unei conducte de la Marea Caspica spre China.

Nici aparitia Gazpromneft-Kazahstan nu este o veste prea buna pentru "independenta de Rusia". De altfel, Kazahstanul este partener cu China si Rusia in Organizatia de la Shanghai, pe care Putin doreste s-o transforme intr-un "club energetic".

Kazahstanul are ambitii globale. Pe langa tranzactia Rompetrol-KazMunayGaz, guvernul kazah a anuntat ieri si semnarea unui acord de constructie pentru un oleoduct ce va lega China de Marea Caspica. Asta dupa ce, luni, acelasi guvern a blocat lucrarile la campul petrolifer de la Kashagan, aflat in Marea Caspica, unde foreaza un consortiu format din mai multe companii occidentale. Mesajul este clar, considera Wall Street Journal intr-un articol de pe prima pagina.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.