Asociatia Brokerilor invinuieste Rompetrol ca luni, 27 august, a furnizat cu intirziere informatiile privitoare la tranzactia cu KazMunaiGas si ca astfel ar fi manipulat Bursa de Valori Bucuresti.

Potrivit Asociatiei Brokerilor, care reuneste 65 de persoane, Rompetrol Group NV., firma detinuta de Dinu Patriciu si care a vindut 75% din pachetul de actiuni catre KazMunaiGas, a informat cu o intirziere considerabila Bursa de Valori Bucuresti asupra tranzactiei.

Dinu Patriciu declarase ca informatia a fost trimisa catre Bursa de Valori luni dimineata la ora 11.00, insa brokerii il contrazic.

Acestia spun ca bursa, prima institutie care ar fi trebuit instiintata de vinzarea grupului si care, daca ar fi avut informatia, ar fi suspendat orice tranzactie cu titlurile celor trei societati tranzactionate detinute de Rompetrol Group NV., a aflat abia luni la prinz, de pe canalele de televiziune. Acestea au transmis luni, la orele prinzului, conferinta de presa in care Patriciu anunta vinzarea pachetului de 75% de actiuni. Brokerii afirma, in comunicatul de presa, ca informarea oficiala a fost remisa bursei de catre Rompetrol abia luni seara.

In plus, acuza principalii actori ai bursei, contractul a fost semnat vineri, 24 august, iar regulamentul Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare (CNVM) prevede ca instiintarea bursei trebuie facuta in 24 de ore de la momentul la care au survenit modificarile in structura actionariatului. „Chiar daca erau zile libere, Rompetrol putea instiinta bursa si simbata, si duminica“, afirma Dan Paul, presedintele Asociatiei Brokerilor.

Din comunicat mai reiese ca persoanele informate din vreme in privinta tranzactiei au avut timpul necesar, luni dimineata, pentru a cumpara ieftin actiuni, cu scopul de a le revinde ulterior scump. Aceasta deoarece aprecierea titlurilor Rompetrol Rafinare (RRC) era de asteptat. Datele privitoare la tranzactiile din 27 august confirma ipoteza. „Aceste suspiciuni sint intarite si de variatia semnificativa a pretului RRC in intervalul de la deschiderea pietei in 27 august si pina la suspendarea de catre BVB a acestor titluri (ora 13.22 - n.r.), in vederea difuzarii informarii catre participantii la piata“, afirma conducerea Asociatiei Brokerilor in respectivul comunicat de presa.

Potrivit datelor oficiale publicate de BVB, tranzactiile cu titluri Rompetrol Rafinare, una dintre cele trei societati ale Rompetrol BV prezente pe bursa, au atins luni niveluri neintilnite atit ca volum al pachetelor tranzactionate, cit si din punctul de vedere al cresterii inregistrate. Astfel, actiunile rafinariei erau cotate luni la 13.22, ora suspendarii de la tranzactionare, la 0,1120 lei, in urcare cu 14,29% fata de deschiderea de dimineata. In ultimele doua saptamini, majorarea maxima intr-o sedinta a fost de 6%.

Volumul tranzactiilor a fost luni de5 milioane de lei, in conditiile in care, de la jumatatea lunii curente, cel mai mare volum zilnic a fost de 3 milioane de lei. Daca temerile brokerilor se adeveresc, aceasta inseamna ca o persoana care a cumparat luni dimineata titluri in valoare de 5 milioane de lei, citeva ore mai tirziu, la ora inchiderii, a obtinut un cistig de 700.000 de lei. Profitul poate fi si mai mare daca persoanele care au cumparat ieftin asteapta cresterile prognozate de brokeri pentru urmatoarea perioada ale valorilor actiunilor celor trei societati Rompetrol listate la bursa.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.