Reprezentantii asociatiilor patronale sunt nemultumiti de modificarea Codului fiscal prin ordonanta de urgenta si acuza Guvernul ca incalca legea. Patronii se plang ca marirea accizelor de la 1 aprilie si renuntarea la amortizarea accelerata le dinamiteaza planurile de afaceri si ii determina sa renunte la investitii. Acestia vor anunta vineri modul in care vor protesta, daca guvernantii nu tin cont de sesizarile lor.

Oficialii Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR) au aratat miercuri, intr-o conferinta de presa, ca potrivit Legii 571/2003, Codul fiscal se modifica si se completeaza numai prin lege. "Aceasta trebuie promovata cu 6 luni inainte de intrarea sa in vigoare. Orice modificare sau completare a Codului fiscal se aplica din prima zi a anului urmator celui in care a fost adoptata prin lege. Ii cerem Guvernului sa ne dea cel putin sase luni", a afirmat presedintele CNIPMMR, Ovidiu Nicolescu.

Reprezentantii intreprinderilor mici si mijlocii sunt nemultumiti de introducerea, prin ordonanta de modificare a Codului fiscal, unor modificari care le-ar spulbera planurile de afaceri de pana acum. "Se anuleaza amortizarea accelerata (posibilitatea deducerii cheltuielilor de amortizare reprezentand 20% din valoarea de intrare a achizitiilor de mijloace fixe amortizabile), iar facturile vor trebui platite la data facturarii, nu la data scadentei ratelor (cum este acum).

Practic, firmele vor trebui sa finanteze statul pe sume fictive", a mai afirmat Ovidiu Nicolescu. Acesta s-a referit si la majorarea accizelor de la 1 aprilie: "Devansarea datei de majorare a accizelor de la 1 iulie la 1 aprilie pentru benzina si cresterea accizei pe tona cu aproape 100 de euro afecteaza planurile de afaceri ale firmelor. Toate costurile vor creste mai rapid".

Mai multi reprezentanti ai mediului de afaceri ne-au spus ca nu mai au incredere in Guvern, care a incalcat si Legea transparentei, deoarece nu a supus dezbaterii din vreme toate aceste modificari ale Codului fiscal. "Guvernul pare disperat sa acopere niste gauri la buget, dar nu ar trebui sa faca acest lucru pe spinarea noastra", considera unii oameni de afaceri. Recent, si reprezentantii Aliantei pentru Dezvoltare Economica a Romaniei (ADER) au criticat modificarile Codului fiscal, pe care Guvernul vrea sa le introduca cu mare graba.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.