Moneda nationala s-a apreciat joi cu peste un ban fata de euro pana la 3,2524 lei/euro, ca urmare a ordinelor de vanzare de valuta din piata interbancara, insa persistenta aversiunii la risc a investitorilor limiteaza conturarea unei tendinte clare de intarire a monedelor emergente, spun dealerii.

"Chiar daca monedele emergente si-ar reveni pentru o perioada de una-doua saptamani, cred ca ar reprezenta doar o temporizare a crizei si nu e exclus ca ulterior sa vedem o depreciere si mai violenta a acestora", a spus dealerul sef al Emporiki Bank Romania, Liviu Arnautu, citat deNewsIn.

Arnautu a explicat ca se asteapta la urmari negative ale crizei generate de problemele din piata ipotecara americana, pentru ca bancile centrale, prin masurile pe care le iau, nu trateaza criza, ci doar o parte din efecte. De aceea, jucatorii financiari sunt nesiguri si prefera sa isi limiteze investitiile de tip speculativ, cu scopul de a-si reduce riscurile.

"Acesta e un moment in care e de preferat sa faci doar tranzactii strict comerciale si sa cumperi instrumente de protectie (hedging) pentru care sa platesti o prima, decat sa iti asumi riscuri prea mari prin speculatii", a mai spus Arnautu.

El a explicat ca piata valutara romaneasca este corelata, in prezent, mai mult cu evolutiile indicatorilor bursieri, a valutelor speculative si a cursurilor monedei europene si ale celei americane fata de yenul japonez si francul elvetian, si in mai mica masura cu evolutia zlotului, a forintului sau a lirei turcesti.

Cursul afisat joi de Banca Nationala a Romaniei (BNR), de 3,2524 lei/euro, descrie o apreciere a monedei nationale cu 135 lei vechi (0,41%) fata de euro, de la 3,2659 lei/euro, cat era miercuri.


Despre autor:

Wall-Street

Citeste articolul integral in Wall-Street

Sursa: Wall-Street


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.