Actionarii Fondului Proprietatea vor discuta, la finele lunii septembrie, bugetul de venituri si cheltuieli pentru acest an si dividendele aferente anului precedent, a declarat presedintele Consiliului de supraveghere al Fondului, Alexandru Paunescu. El a precizat ca alocarea dividendelor, in valoare de circa 36 de milioane de lei, ar putea avea loc in octombrie sau in noiembrie. In prezent, aproximativ 97% din capitalul Fondului Proprietatea se afla inca la stat, sub administrarea Ministerului Economiei si Finantelor, restul de 3% fiind distribuite proprietarilor deposedati abuziv in perioada regimului comunist. Fondul Proprietatea avea, la inceputul lunii august, 2.457 de actionari, potrivit presedintelui Consiliului de supraveghere.

Valoarea dividendului pe actiune va fi de 0,0025 lei. Suma totala acordata drept dividende se imparte la capitalul social al fondului, de 14,24 miliarde actiuni (o actiune are valoarea nominala de un leu). „Suma totala acordata drept dividende se imparte la capitalul social. Cum statul detine 97% din capitalul fondului, rezulta ca el este mare cistigator“, ne anunta Iulian Panait, presedintele firmei de consultanta KTD Invest. Deci din cele 36 de milioane de lei, practic 34,92 milioane de lei vor pleca la Ministerul Finantelor si doar 1,08 milioane de lei vor ajunge la cei 2.457 de actionari ai fondului. In plus, banii vor fi impozitati cu 16%. „Suma acordata de noi drept dividende va fi, potrivit legii, impozitata cu 16%“, ne aminteste Alexandru Paunescu.

Un investitor la Fondul Proprietatea care detine 1.000 de actiuni (valoarea a 1.000 de lei) va primi drept dividende 2,5 lei impozabili. Dar omul va lua in mina mai putin cu 16%, adica 2,1 lei (0,4 lei reprezinta impozitul aferent sumei). „Un dividend egal cu 0,25% din valoarea actiunii este foarte putin. Sa nu uitam ca inflatia pe acest an a ajuns la 4%“, ne mai spune Iulian Panait. La Bursa de Valori Bucuresti, dividendul mediu acordat de companii a fost de 3-4% din valoarea de piata a actiunii. „Spre deosebire de investitorii de la BVB, care cistiga si din dividendele acordate de companii, dar si din cresterea actiunilor, investitorii de la Fondul Proprietatea cistiga doar din dividende, deoarece actiunile nu sint listate“, mai adauga Panait.