Dupa succesul repurtat pe pietele din Europa Centrala, imprumuturile in franci iau cu asalt piata autohtona. Cele cateva banci care ofera credite imobiliare si de nevoi personale cu ipoteca in aceasta valuta inregistreaza vanzari surprinzator de mari.

In cautarea unor imprumuturi cat mai ieftine, tot mai multi romani aleg creditele in franci elvetieni (CHF). Alternativa a aparut in 2005, cand OTP Bank a oferit pentru prima oara in Romania aceasta facilitate. Initiativa nu s-a bucurat de un succes prea mare pana la inceputul acestui an, daca ar fi sa ne luam dupa rapoartele oficiale ale BNR. La finele anului trecut, ponderea creditelor acordate in franci elvetieni si yeni japonezi nu depasea 0,5% din total credite acordate populatiei. De fapt, era vorba mai mult de imprumuturi in franci, deoarece creditele in yeni au fost oferite doar de Banca Romaneasca, pe parcursul unei perioade de cateva luni. La inceputul acestui an s-a renuntat la ele, ceea ce poate fi interpretat ca un semnal ca vanzarile nu au mers prea bine.

Dobanda scazuta - un mare atu

In schimb, francii elvetieni au prins radacini tot mai adanci, iar oferta de credite in aceasta moneda s-a diversificat foarte mult. Alaturi de OTP Bank, Raiffeisen Bank, Bancpost, Banca Romaneasca, Porsche Bank si Piraeus Bank au oferit inca de anul trecut populatiei posibilitatea de a se imprumuta in aceasta valuta. La inceputul lui 2007 li s-a alaturat Volksbank, iar de curand - Credit Europe Bank. Ratele dobanzilor la aceste credite sunt cuprinse intre 4,5 si 5% la imprumuturile pentru locuinte. Majoritatea sunt insa oferte promotionale, in care dobanda este fixa pe primul an, in timp ce dobanda-standard se situeaza intre 5,5 si 6,5%.

Oferta in franci este cel mai bine reprezentata in cazul creditelor imobiliare si ipotecare, unde clientii sunt atrasi de doua avantaje extrem de tentante. Unul este costul mai mic al creditului, iar cel de-al doilea - posibilitatea de a imprumuta o suma mai mare, deoarece dobanzile sunt cele mai mici de pe piata. Iar in conditiile restrictiilor privind gradul de indatorare si pe fondul cresterii accelerate a preturilor la case, posibilitatea de a obtine o suma cat mai mare reprezinta un motiv mai mult decat convingator pentru a alege un credit in franci. Iar acest lucru se poate vedea si in cifrele publicate de banci.

La OPT Bank, ponderea creditelor in franci in total imprumuturi pentru populatie este de 64,4%, ceea ce arata un succes de invidiat al acestor produse. De asemenea, Bancpost a inregistrat rezultate foarte bune. Oferta in franci este limitata la creditele imobiliare si cele personale cu ipoteca, unde aceste imprumuturi acopera 30% din soldul creditelor. Ponderea este mai scazuta decat la OTP deoarece banca a introdus in a doua parte din 2006 oferta in franci, iar soldul imprumuturilor deja acordate in alte monede era mai mare. Insa daca ne raportam doar la perioada ianuarie-iulie 2007, am putea spune ca rezultatele Bancpost sunt excelente: 71% din vanzarile noi sunt in CHF. In cazul creditelor garantate cu ipoteca, 77% din noile imprumuturi au fost in franci, in timp ce la cele imobiliare si ipotecare ponderea a fost de 68%. Astfel, putem spune ca primele au prins ceva mai bine la public decat celelalte, insa in ambele cazuri cifrele arata ca francul elvetian devine de departe moneda preferata de imprumut a romanilor. De asemenea, Raiffeisen Bank a obtinut rezultate favorabile, in jur de 50% din vanzarile de noi imprumuturi imobiliare si de nevoi personale cu ipoteca fiind in CHF. In acest context, este de asteptat ca tot mai multe banci sa-si extinda oferta pentru a include si aceasta moneda de finantare.