Conform unui studiu bazat pe preturile actuale si Produsul Intern Brut pe 2004, Turcia ocupa locul 9 in topul economiilor europene, a declarat, ieri, Camera de Industrie din Istanbul (ISO). Cu o populatie de 78,2 milioane, Turcia este a doua tara ca numar de locuitori din Europa, depasita doar de Germania, fiind un partener comercial important pentru Uniunea Europeana.

Previziunile economistilor turci arata ca daca tara lor isi pastreaza trendul ascendent din ultimii trei ani, ar putea sa devina cea de-a saptea putere economica a Europei. Rata de crestere economica pentru Turcia prognozata pentru 2005 este de 4,8 procente, tara ocupand locul 15 ca exportator si 10 ca importator in cadrul Uniunii.

Studiul realizat de ISO arata ca exista inca numeroase probleme, care pot incetini inceperea negocierilor de aderare a Turciei la Uniunea Europeana. Pentru a grabi inceperea discutiilor, Turcia trebuie sa creasca venitul pe cap de locuitor pana la standardele Uniunii, sa atinga rata medie de crestere economica din cadrul UE si sa investeasca mai mult in cercetare si dezvoltare. O alta problema este rata inflatiei, cea mai mare dintre tarile UE, rata prognozata pentru 2005 fiind de 9,6 procente. Pentru a rezolva aceasta situatie, Turcia va trebui sa reduca acest procent cu 2-3 unitati anual.

Piatra de incercare pentru economia turca ramane nivelul foarte ridicat al taxelor si impozitelor, in medie de 26 la suta, dar mai ales nivelul ridicat al somajului si greutatile de a crea locuri de munca. Dupa criza economica din 2001, rata nationala a somajului a atins 10,3 la suta, mentinandu-se pana in 2004 la 10 procente.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.