Fostul presedinte al Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare (CNVM), Mirel Tariuc, a fost pus oficial sub acuzare, ieri, de procurori, in ancheta privind santajarea comerciantilor din complexul Bucur Obor, pentru a renunta la spatiile comerciale. PNA a declansat urmarirea penala impotriva lui Alexandru Mirel Tariuc, el fiind acuzat de inselaciune, abuz in serviciu contra intereselor persoanelor si a celor publice, precum si fals in inscrisuri sub semnatura privata.

Modul in care s-a realizat privatizarea complexului Bucur Obor, dar si tranzactionarea actiunilor acestei societati pe piata de capital sunt investigate de catre procurori. Anchetatorii au informatii ca inalti responsabili din cadrul societatii comerciale Bucur Obor SA au actionat, in 2000-2003, pentru a obtine controlul absolut asupra societatii, folosind inclusiv santajul asupra unor detinatori de spatii comerciale din complex. Aceste spatii comerciale erau de fapt detinute in baza unor contracte de asociere in participatiune de catre asociatii Asociatia Actionarilor (PAS), posesori ai actiunilor cumparate in baza procesului de privatizare.

Detinatorilor de spatiu in Bucur Obor li se invocau datorii fictive, inclusiv penalitati nereale de intarziere catre societate si erau convocati in fata conducerii unitatii, fiind pusi in fata evacuarii din spatiul comercial, in cazul in care refuza sa-si vanda actiunile obtinute in urma privatizarii. Daca cedau actiunile, comerciantilor li se promitea stergerea datoriilor fictive, precum si posibilitatea de a ramane in locatia detinuta.

Din probele anchetatorilor rezulta ca zece posesori de spatii au fost evacuati din complex, in urma refuzului de a ceda santajului. In acest mod si prin acest mijloc de constrangere, mai multe persoane au dobandit peste 900.000 de actiuni "Bucur Obor" pentru numai doua miliarde lei, desi pretul real al acestora era aproape dublu, la nivelul anilor 2001-2002.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.