Pretul benzinei la statiile de pompare a atins, la inceputul saptamanii, un nou nivel-record, de 2,109 de dolari pentru un galon, transmite Reuters. In cursul saptamanii trecute, pretul benzinei fara plumb a urcat cu 5,3%, iar fata de perioada similara din anul trecut, avansul este de 37%, potrivit unui studiu saptamanal efectuat in benzinarii de Biroul american pentru informatii din domeniul energiei. Recordul anterior, stabilit in mai 2004, era de 2,064 de dolari pentru un galon.

Agentia americana a anticipat pentru aceasta primavara un pret la benzinarii de peste 2,15 dolari pe galon. In istoria SUA, cel mai scump galon de benzina a fost vandut in martie 1981, la un pret de 3,08 dolari. Pretul motorinei a urcat si el, cu cinci centi, pana la un record de 2,24 dolari pentru un galon. Fata de aceeasi perioada din 2004, cresterea este de 60 de centi. Ascensiunea pretului combustibililor este legata de majorarea cotatiei titeiului, care a trecut luni de 57 de dolari/baril. Costul materiei prime reprezinta jumatate din pretul benzinei la pompa.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.