De la 1 aprilie, camerele foto digitale s-ar putea scumpi cu 30%. La numai trei luni de la eliminarea accizei de 25%, Guvernul incearca sa reintroduca aceasta taxa la un nivel superior, spun reprezentantii importatorilor.

In prima zi a acestui an era eliminata acciza de 25% perceputa la importul de camere foto digitale. Prin noul Cod Fiscal se incearca nu numai reintroducerea acestei taxe, ci si majorarea ei la un nivel de 30%, ne-a declarat Valentin Negoita, presedintele Asociatiei Producatorilor si Distribuitorilor de Echipamente de Tehnologia Informatiei si Comunicatiilor (APDETIC). Masura ar urma sa intre in vigoare la 1 aprilie.

PROFITABIL

Dupa eliminarea accizelor la 1 ianuarie 2005, vanzarile de aparate foto digitale au crescut de sapte ori in numai doua luni de zile. Aceasta a insemnat si o crestere serioasa a incasarilor la buget, ca urmare a cresterii importurilor legale. Chiar daca importatorii cinstiti nu mai platesc acciza de 25%, platesc taxa pe valoare adaugata (TVA), care este 19%.

Reintroducerea accizei va duce automat la scumpirea acestor produse cu minimum 30% in magazine. Prin urmare, se deschid "oportunitati" pentru importurile ilegale si vanzarea la negru. Rezultatul va fi mutarea comertului din magazine, in strada. Evident, incasarile la buget vor scadea drastic, pentru ca bisnitarii nu platesc impozite.

IRITARE

"Ideea reintroducerii accizei la aparate foto digitale este atat ilogica, cat si daunatoare. Ilogica pentru ca ea nu se mai practica in alte tari europene, daunatoare pentru ca ea va conduce automat la cresterea pietei negre si la scaderea celei oficiale, cu impact negativ atat pentru consumatori, cat si pentru bugetul statului. Veniturile colectate pe TVA si din impozitul pe profit se vor diminua drastic. Notiunea de acciza, care inseamna o taxa pentru produse de lux sau pe produse nocive sanatatii nu are nici o relevanta in cazul de fata", a explicat reprezentantul APDETIC.

Dupa scoaterea taxei de lux de 25%, estimarile APDETIC pentru anul in curs indicau o crestere a vanzarilor de cel putin 2 - 2,5 ori. Asta inseamna 80.000 - 100.000 de camere foto vandute in plus fata de 2004 si o crestere a valorii pietei cu 8-10 milioane de euro.

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul NationalTe-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.