Apetit pentru lei

Locuitorii din judetele Olt si Calarasi au manifestat, in primele sase luni ale acestui an, cel mai mare apetit pentru creditare. Potrivit datelor Bancii Nationale a Romaniei, cel mai alert ritm de crestere la creditele in lei a fost inregistrat in judetul Olt, cu 88,59%, la 855,57 milioane de lei, in timp ce judetul Calarasi a manifestat cel mai mare apetit pentru imprumuturile in valuta - cu 91,3%, la 169,3 milioane de lei. Ritmuri accelerate au fost consemnate si in Vrancea (89,8%) si Bistrita-Nasaud (78,49%). Judetul Olt se mai situeaza, in schimb, si pe ultimul loc la avansul componentei in valuta, cu o crestere de doar 19,9%.

Doar sase judete inregistrau, la sfarsitul primului semestru, un sold al creditelor (in moneda nationala si valuta) sub un miliard de lei - Covasna, Giurgiu, Ialomita, Salaj, Teleorman si Tulcea. Bucurestiul continua sa se plaseze in fruntea clasamentului, cu peste o treime din totalul creditelor contractate de intreaga populatie a Romaniei. Imprumuturile acordate in lei cetatenilor Capitalei au urcat cu 24,98%, iar cele in valuta cu 33,3%. La sfarsitul primului semestru, valoarea totala a creditului neguvernamental era de 109,03 miliarde de lei, iar imprumuturile din Bucuresti se ridicau la 36,85 miliarde de lei, potrivit datelor BNR.

Creditele de consum reprezentau aproape 80% din sumele datorate de romani bancilor la finele lunii iunie a.c., insumand aproape 39 de miliarde de lei - se arata in statisticile Bancii Centrale. Sumele datorate de romani in contul creditelor imobiliare reprezentau 18,5% din totalul imprumuturilor.