De la mijlocul anului trecut de cand s-a decis infiitarea Camerei Consultantilor Fiscali si preluarea de catre aceasta a tuturor drepturilor si obligatiilor Ministerului Economiei si Finantelor cu privire la activitatea de organizare si exercitare a activitatii de consultant fiscal, Corpul Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati din Romania nu a ezitat a-si exprima nemultumirea fata de aceasta hotarare, invocand mai multe aspecte procedurale si de fond.

CECCAR: Regulamentul CCF nu are baza legala in vigoare

Printre aspectele procedurale invocate de CECCAR intr-un protest se evidentiaza faptul ca regulamentul de organizare si functionare a Camerei Consultantilor Fiscali este emis in aplicarea Ordonantei Guvernului nr. 71/2001, ordonanta care este suspendata, intrucat expertii europeni au gasit ca fiind neobisnuita o astfel de reglementare fata de bunele practici europene. Astfel, regulamentul respectiv nu are baza legala in vigoare. Totodata, expertii contabili atrag atentia asupra faptului ca nu au fost consultate institutiile si organismele deja existente, cu atributii in domeniu, in vederea emiterii reglementarilor privind consultanta fiscala, cu toate ca reglementarile prevad o astfel de obligatie.
Autoritatea mai precizeaza ca potrivit standardelor si uzantelor internationale activitatile de consultanta, consiliere si asistenta fiscala constituie apanajul profesiei contabile, mai precis al expertilor contabili si al contabililor autorizati si nu pot fi rupte de serviciile contabile ale unui contribuabil.

"Au fost lezate interesele celor peste 45.000 de experti contabili si contabili autorizati"

Infiintarea Camerei Consultantilor Fiscali a lezat interesele celor peste 45.000 de experti contabili si contabili autorizati care obtin in prezent peste 20% din veniturile lor din prestarea serviciilor fiscale, se mai arata in protestul Corpului. In fapt, este vorba de o confiscare a unor atributii apartinand unui grup in favoarea intereselor altui grup, insa nu prin metode concurentiale, ci prin act administrativ. Totodata, spun expertii contabili, reglementarea va determina o reducere dramatica a activitatii uneia din cele mai importante institutii ale statului. "Nu e posibil ca o institutie serioasa sa emita reglementari fiscale, sa stabileasca impozite si apoi sa acorde si consultanta contribuabilului, primele doua platite de noi toti si ultima direct de contribuabil", mai spun acestia.

Se creeaza un monopol asupra serviciilor liberale

Camera Consultantilor Fiscali se afla sub controlul si administrarea Ministerului Economiei si Finantelor, iar acest lucru echivaleaza cu o nationalizare a serviciilor efectuate in prezent, la noi ca peste tot in lume, de sectorul privat. "Masura contravine directivelor europene. Astfel, in timp ce Directiva Volkestein prevede liberalizarea circulatiei unor astfel de servicii, reglementarea in cauza creeaza un monopol asupra serviciilor liberale si nu orice monopol, ci un monopol de stat", au atras atentia expertii contabili.

Contribuabilul va fi incarcat cu noi tarife

De asemenea, CECCAR avertizeaza ca infiintarea unei astfel de institutii va avea efecte negative si asupra contribuabililor, mediului de afaceri si bugetului statului, intrucat va avea loc o majorare a costurilor legate de suprataxa unor noi tarife si onorarii care in prezent sunt asociate serviciilor contabile care, fiind deductibile, au impact asupra veniturilor bugetului de stat.

Si, la urma urmei, rationamentul este foarte logic. Este stiut ca pe axa Fisc - Contribuabil trebuie sa apara o persoana neutra, independenta de ambele parti, care sa asigure: Contribuabilul, ca nu va fi obiect al unor abuzuri si nedreptati si Fiscul, ca respectivul contribuabil respecta legea.
Prin eliminarea acestui specialist neutru - expertul contabil - si inchiderea circuitului intre Fisc si Contribuabil se ridica o problema. Cine are interes ca cel care emite reglementarea fiscala si stabileste impozitul, tot el sa acorde si consultanta, iar in caz de litigiu sa efectueze si expertiza, creandu-se astfel un monopol total al statului si toate conditiile pentru abuzul de control, hartuiri fiscale, coruptie, evaziune si alte crime economice si pentru introducere in obscuritate a relatiilor Contribuabilului cu Fiscul?

Camera Consultantilor Fiscali este o organizatie profesionala de utilitate publica, persoana juridica fara scop lucrativ, cu sediul in Bucuresti. Sediul respectiv este acordat de Guvern in folosinta gratuita pana la data la care veniturile Camerei Consultantilor Fiscali permit achizitionarea unui sediu propriu, dar nu mai tarziu de 31 decembrie 2012. Disponibilitatile din venituri proprii ale Ministerului Economiei si Finantelor provenite din taxa de participare la examenele pentru atribuirea calitatii de consultant fiscal ramase neutilizate in contul deschis la trezoreria statului se vireaza in contul Camerei Consultantilor Fiscali, in termen de 30 de zile de la intrarea in vigoare a actului normativ, se arata intr-un comunicat de presa al Guvernului din data de 21 iunie 2007.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.