Topul jucatorilor din piata farmaceutica romaneasca Potrivit raportului companiei de cercetare Cegedim, cresterea pietei totale in jurul valorii de 20%, cumulata cu aprecierea leului, fac in continuare din piata romaneasca o piata de interes regional. "Totusi, intensificarea concurentei, cresterea riscului derapajelor fiscale, ca si masurile preconizate de reducere a preturilor sau a adaosurilor, ne indeamna sa ne temperam optimismul pe termen mediu", se arata in raport. De aceea analistii estimeaza ca in anul 2008 performantele nu vor egala performantele din acest an.

Pe piata de retail, vanzarea de produse farmaceutice a inregistrat o crestere puternica cu 27,2%, fata de cea de spital care a inregistrat o scadere de 4,3%.

Vanzarea produselor cu prescriptie medicala a cunoscut o crestere mai rapida de 27,9%, fata de cea a produselor cu prescriptie medicala, de 24,7%.

Vanzarile totale de medicamente inregistrate in al doilea trimestru al anului 2007 au fost potrivit Cegedim de 1,48 miliarde lei, iar valoarea totala a pietei in intervalul iulie 2006 - iunie 2007 a ajuns la 5,96 miliarde de lei.

Pe tendinta de crestere totala semnificativa Cegedim a consemnat la fel ca si la evaluarea din martie, avansul tuturor grupelor terapeutice mari. Cele mai importante cresteri au fost inregistrate la grupa de sistem respirator (31%), sange si organe hematoformatoare (30,7%), la grupa de sistem musculo-scheletic (28,9%). Cele mai modeste evolutii au fost inregistrate la grupa de medicamente anti-infectioase sistemice (7,7%), grupa antineoplazice si imunomodulatoare (10,9%) si sistemul genito-urinar a crescut, cu 18,9%.