Turbulentele din marile piete financiare s-au accentuat in ultima saptamana, iar efectele sunt vizibile si pe piata romaneasca: bursa a fost dominata de culoarea rosie, iar leul s-a depreciat fata de euro din cauza retragerilor investitorilor straini din piata.

Cum a fost lovita Romania de criza pietelor externe Bursa de Valori Bucuresti (BVB) nu a fost imuna saptamana trecuta la influentele turbulentelor din pietele financiare internationale, cu titlurile financiare in coborare, dar rezultatele bune afisate de bancile listate au imprimat o tendinta de crestere a lichiditatii si a cotatiilor, spun brokerii.

Valoarea tranzactiilor incheiate la Bursa de Valori Bucuresti in perioada 6 -10 august a urcat cu 5% fata de saptamana anterioara, pana la 275,8 milioane lei (86,83 milioane euro), iar investitorii au preferat actiunile bancare.

Mai mult, turbulentele din marile piete financiare ar putea amplifica deprecierea leului, din cauza retragerilor investitorilor straini din piata, dar banca centrala a Romaniei nu va avea motive de inteventie in piata, au declarat analistii.

Aprecierea puternica a leului din prima jumatate a acestui an si deficitul de cont curent mare sporesc riscurile pentru Romania in contextul turbulentelor de pe pietele financiare si de capital externe, care genereaza retrageri ale investitorilor din tarile emergente, au mai spus analistii.

"Riscurile sunt destul de mari pentru ca evolutia leului este legata de miscarea pietelor internationale si a burselor, iar in prezent avem un context regional nefavorabil, in care investitorii se retrag de pe pietele emergente", a declarat seful departamentului de cercetare al Raiffeisen Bank Romania, Ionut Dumitru, citat de NewsIn.

O lectura a cursului oficial al leului, in ultimele doua zile ale saptamanii trecute,arata ca moneda nationala s-a depreciat usor, cu 0,59% de la 3,1702lei/euro pana la 3,1890 lei/euro. Cotatiile de inchidere ale tranzactiilor pietei valutare a bancilor arata insa miscari cu o amplitudine mai mare, descrise de o depreciere cu 1%, dupa ce vineri leul a inchis la un nivel de peste 3,20 lei/euro si ajunsese, in timpul schimburilor, la 3,21 lei/euro.


Despre autor:

Wall-Street

Citeste articolul integral in Wall-Street

Sursa: Wall-Street


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.