Piata romaneasca de capital a trecut sub lupa analistilor de la Financial Times care considera ca la opt luni de la aderare segmentul de obligatiuni ar trebui sa reprezinte centrul de atentie al investitorilor straini. Din pacate, nu este deloc asa, iar aceasta concluzie trista ii irita atat pe emitenti, cat si pe investitorii internationali care cauta castiguri fixe pe piata de capital

Piata de capital din Romania, lovita de comisioanele mari? Daca in toamna anului trecut prestigioasa publicatie de business Financial Times explica comportamentul gigantilor industriei IT la cumparaturi de software de securitate, prin orientarea catre Romania, amintind de companii locale precum GeCAD sau Softwin, in ziarul britanic s-a rezumat editia de ieri la a enumera “bolile” pietei locale de capital.

Astfel, piata romaneasca de capital sufera de o lipsa cronica de lichiditati, fapt explicat de bancile straine prin tarifele necompetitive impuse de Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM).

La opt luni de la aderarea la Uniunea Europeana si in contextul unei reforme cruciale a sistemului pensiilor, piata romaneasca de capital ar trebui sa fie in centrul atentiei investitorilor, spun editorii FT. Nu se intampla asa, confirma investitorii chestinati de FT. Mai mult, piata obligatiunilor, care se presupune a fi in plina dezvoltare, anunta o incetinire a cresterii.

"Nu exista o piata puternica a obligatiunilor in Romania, in acest moment", a declarat vicepresedintele departamentului piete de capital al Raiffeisen Bank Romania, James Stewart. Potrivit acestuia, ingustimea pietei are drept cauza costurile ridicate pe care trebuie sa le suporte o companie pentru a emite obligatiuni la Bursa de Valori de la Bucuresti, care pot ajunge la 0,5 procente din fiecare tranzactie.


Despre autor:

Wall-Street

Citeste articolul integral in Wall-Street

Sursa: Wall-Street


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.