Piata de capital din Romania, lovita de comisioanele mari? Daca in toamna anului trecut prestigioasa publicatie de business Financial Times explica comportamentul gigantilor industriei IT la cumparaturi de software de securitate, prin orientarea catre Romania, amintind de companii locale precum GeCAD sau Softwin, in ziarul britanic s-a rezumat editia de ieri la a enumera “bolile” pietei locale de capital.

Astfel, piata romaneasca de capital sufera de o lipsa cronica de lichiditati, fapt explicat de bancile straine prin tarifele necompetitive impuse de Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM).

La opt luni de la aderarea la Uniunea Europeana si in contextul unei reforme cruciale a sistemului pensiilor, piata romaneasca de capital ar trebui sa fie in centrul atentiei investitorilor, spun editorii FT. Nu se intampla asa, confirma investitorii chestinati de FT. Mai mult, piata obligatiunilor, care se presupune a fi in plina dezvoltare, anunta o incetinire a cresterii.

"Nu exista o piata puternica a obligatiunilor in Romania, in acest moment", a declarat vicepresedintele departamentului piete de capital al Raiffeisen Bank Romania, James Stewart. Potrivit acestuia, ingustimea pietei are drept cauza costurile ridicate pe care trebuie sa le suporte o companie pentru a emite obligatiuni la Bursa de Valori de la Bucuresti, care pot ajunge la 0,5 procente din fiecare tranzactie.