Lipsa de timp si birocratia au dat nastere unui nou business in Romania: statul la coada contra cost . O firma de prestari servicii, care are ca obiect de activitate pierderea timpului si macinarea nervilor stand pe la cozi in locul tau, poate castiga cateva zeci de mii de euro pe an.

Fie ca vrei sa iti inmatriculezi masina, sa iti faci un credit la banca sau pur si simplu sa te aprovizionezi cu alimente dintr-un hipermarket, exista firme care pot face toate acestea pentru tine, contra unei taxe cuprinse intre 50 si 150 de euro, in functie de serviciile prestate. Numai la nivel de Bucuresti exista peste 50 de astfel de societati, iar piata este intr-o continua crestere.

In Romania, peste tot se sta la coada. Incepand cu hipermarketurile, unde, de sarbatori, lumea se calca in picioare si terminand cu birourile unde platesti darile catre stat, tot la cozi interminabile trebuie sa stai. Pentru a-ti inmatricula un autoturism, de pilda, ai nevoie de minimum o zi, in cel mai fericit caz. Si asta, doar daca mai ai inca o masina cu care sa te deplasezi de la Circa Financiara la Fisc si de la CEC la Politia Rutiera. Si pentru un pasaport, tot pierzi jumatate de zi.

Indoliati si resemnati, si apropiatii defunctilor formeaza cozi interminabile la birourile de unde trebuie sa ridice certificatul de deces. Toate aceste lucruri i-au inspirat pe "baietii inteligenti" care si-au facut firme de stat la coada in locul tau si si-au dezvoltat astfel un business 100% romanesc.

"In Germania, de exemplu, sau in oricare alta tara din Vest procedurile de inmatriculare sunt mult mai simple si se rezolva in maximum o ora", spune Valentin Ratiu, administratorul unei firme de profil. Din acest motiv, o astfel de afacere nu cred ca ar avea succes in Occident", considera Ratiu. El spune ca numarul tot mai mare al celor care isi achizitioneaza masini noi a dus la dezvoltarea spectaculoasa a businessului de inmatriculari.

"Acum cinci ani in urma, in Capitala, au inceput sa apara primele firme specializate sa stea la coada in locul tau. Tarifele nu erau prea mari, astfel incat foarte multi bucuresteni au apelat la serviciile noastre, din lipsa de timp", povesteste Ratiu. Astazi, numai in Bucuresti exista peste 20 de astfel de firme, din care mai putin de jumatate activeaza legal (platitor de TVA cu contract de prestari servicii si factura). Cu numai trei angajati si un birou intr-un apartament de bloc, cifra de afaceri a lui Valentin Ratiu depaseste 50.000 de lei anual, iar rata profitabilitatii este de 50%.

Constantin Dumitrescu, administratorul unei alte firme de inmatriculari din Bucuresti, si-a extins domeniul de activitate. In afara de inmatriculari si radieri, firma lui Dumitrescu iti cumpara sau vinde masina, plateste impozitele catre stat, iti aduce permisul sau buletinul acasa, sau iti duce masina in service pentru executarea reviziilor periodice.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.