Bancile, farmaciile, magazinele IT, showroom-urile si supermarketurile de proximitate arunca in aer chiriile.

Oferta de spatii cu vad comercial este limitata iar blocurile nou construite nu au magazine la parter.
Pretul de inchiriere a crescut cu 20% pe arterele ultracentrale si cu 30-40% in cartiere.

Spatiile comerciale stradale au o dezvoltare lenta, iar raritatea lor antreneaza cresteri spectaculoase de preturi, atat pe segmentul vanzarilor, cat si pe cel al inchirierilor. In Bucuresti si in marile orase ale tarii, faptul ca spatiile comerciale de la parterul blocurilor sunt ravnite de multi chiriasi - in special banci, farmacii, magazine IT, showroom-uri si supermarketuri de proximitate - este demonstrat de cresterea chiriilor de la un an la altul. Fata de 2006, chiriile spatiilor stradale s-au majorat deja cu 30-40% in cartierele Capitalei, iar in 2008 cresterea va continua, alimentata de oferta slaba de pe piata. Situatii asemanatoare sunt intalnite si in provincie.

Locatiile din cartiere, vanate

"Nivelul chiriilor pentru spatiile comerciale stradale in Bucuresti se reliefeaza cel mai bine pe zone: Magheru, Bratianu - circa 150 euro/mp, Calea Victoriei, Dorobanti - circa 80-100 euro/mp, stefan cel Mare, Calea Mosilor, Mihai Bravu - circa 50 euro/mp, cartiere - 25-60 euro/mp. Aceste valori sunt date pentru suprafete de 100 mp in locatii foarte bune pe arterele respective. Desigur, preturile variaza in functie de locatie si de suprafata", a declarat Carmen Godeanu, senior real estate broker in departamentul Spatii Industriale si Comerciale al Regatta. Ea a precizat ca nivelul chiriilor depinde si de vadul comercial. "La spatiile comerciale stradale, amenajarile au un rol minor in influentarea pretului chiriei. Discutand despre suprafetele medii ale spatiilor comerciale stradale, 80-100 metri patrati sunt dimensiunile cel mai usor de inchiriat. De regula, suprafetele mari se divizeaza, deoarece astfel se obtin preturi mai bune", a precizat specialistul imobiliar.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.