Cresterea veniturilor peste ritmul majorarii productivitatii, un risc pentru inflatie.

Majorarea pensiilor este efectul cresterii salariilor, ca si sporirea creditarii.

Tinta de inflatie a fost revizuita din cauza preturilor administrate si a secetei.

Politica de crestere a veniturilor salariale peste ritmul de majorare a productivitatii muncii reprezinta cel mai mare risc pentru proiectia Bancii Nationale a Romaniei (BNR) referitoare la inflatia pe 2007 si 2008. "Avem
chiar un cod galben pentru aceasta problema", a spus ieri guvernatorul Mugur Isarescu.
Situatia genereaza efecte in lant, precum majorarea pensiilor sau cresterea creditarii, a explicat el. La jumatatea acestui an, cresterea medie a salariilor a fost de 20%, dublu fata de estimarile Comisiei Nationale de Prognoza.

Tendinta se va face simtita si in perioada urmatoare. "Nu vad ca intr-un an electoral cresterile salariale sa se tempereze", a precizat guvernatorul. El a explicat ca, in viziunea bancii centrale, nu cresterea pensiilor constituie un risc major, ea fiind de fapt un rezultat al majorarilor salariale. In aceste conditii, bugetul asigurarilor sociale de stat (BASS) isi va pastra sau chiar spori excedentul, care recent se ridica la peste jumatate de miliard de euro.

Dincolo de salarii, conducerea BNR a mai identificat alte trei riscuri, carora insa nu le-a asociat nici un cod, considerand ca prezinta un grad mai redus de ingrijorare decat primul. Este vorba de politica fiscala, deficitul de cont curent si evolutiile inregistrate pe piata agroalimentara.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.