Guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu, prezinta astazi Raportul trimestrial asupra inflatiei. Perspectivele pe termen mediu sunt de continuare si consolidare a procesului de scadere a inflatiei. Principala piedica in calea acestui proces sunt presiunile create de cresterea veniturilor, care nu este sustinuta de productivitate, considera BNR. De asemenea, cresterea cheltuielilor guvernamentale, nehotararea investitorilor cu privire la pietele emergente si evolutia preturilor la produsele agricole in conditii de seceta au determinat BNR sa adopte o atitudine prudenta in previzionarea inflatiei din Romania.

Conform Mediafax, pentru anul in curs, tinta de inflatie a fost stabilita de BNR si de Guvern la 4%, cu marja de eroare de un procent, dar banca centrala prognozeaza o inflatie de 3,7% calculata pentru decembrie 2007. Pentru anii care urmeaza, BNR a stabilit tinte ale inflatiei din ce in ce mai mici: 3,8% pentru 2008 si 3,5% pentru 2009. Prognoza, insa, nu tine pasul cu obiectivele stabilite, pentru anul viitor BNR estimand o inflatie de 4,2%.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.