CNVM a restrans obligativitatea emiterii extrasului de cont, acesta urmand sa fie prezentat numai in cazul operatiunilor de vanzare de actiuni care, anterior introducerii la tranzactionare, presupun transferul din registrele actionarilor in conturile deschise de intermediari in numele clientilor, informeaza Mediafax.

In schimb, in cazul preluarii si executarii ordinelor de vanzare de la un client ale carui actiuni se afla in evidenta sau contul deschis de client la intermediar, nu se solicita extras de cont, dar brokerul va raspunde de legalitatea respectivei detineri si a inregistrarii tranzactiei, potrivit unei instructiuni a Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare (CNVM). Actul normativ abroga Dispunerea de masuri a CNVM 2/2005, care instituia obligativitatea extrasului de cont pentru toate operatiunile de vanzare de actiuni, precum si instructiunea privind preluarea si executarea ordinelor de vanzare a actiunilor dobandite in cadrul Programului de Privatizare in Masa.

Pana in prezent, doar tranzactiile efectuate de "cuponari", deveniti actionari in urma programului de privatizare in masa (PPM) trebuia sa fie insotite de extrasele de cont, pentru a permite vanzatorului sa cunoasca exact numarul de actiuni detinute si care urmeaza sa fie instrainate. Pentru actiunile la care au fost alocate coduri confidentiale de catre societatile de registru, extrasele de cont vor fi insotite de aceste coduri. Extrasele vor fi solicitate si eliberate in anumite conditii.

Astfel, in cazul persoanelor fizice, extrasul de cont va fi solicitat de catre actionar, personal sau prin mandatar, iar pentru persoanele juridice extrasul va fi solicitat de catre reprezentantul legal al companiei sau de persoana imputernicita de acesta. In ambele cazuri, imputernicirea se va realiza in baza unei procuri speciale autentificate de notarul public. Instructiunea CNVM instituie obligativitatea ca emitentii sa solicite BVB sau societatii de registru, cel putin o data la sase luni, consolidarea registrelor in vederea determinarii structurii actionariatului.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.