Ministerul Transporturilor vrea sa stie care este partea lui din proiectul de un miliard de dolari denumit Esplanada. Proiectul a fost anuntat inca de acum un an, cind la conducerea institutiei se afla Miron Mitrea.

Ansamblul Esplanada din Bucuresti, cel mai amplu proiect imobiliar din Romania, va cuprinde spatii de birouri cu o suprafata de 75.000 de metri patrati, locuinte dezvoltate pe o arie de 30.000 de metri patrati si spatii comerciale insumind 40.000 de metri patrati. In plus, administratiile publice locale si centrale vor beneficia de spatii totalizind 30.000 de metri patrati, in timp ce alte suprafete, insumind 30.000 de metri patrati, vor fi destinate activitatilor de petrecere a timpului liber, sportive sau culturale. Potrivit datelor Ministerului Transporturilor, Constructiilor si Turismului (MTCT), proiectul va fi completat cu spatii hoteliere de 20.000 de metri patrati, iar intregul ansamblu va fi deservit de parcari amenajate pe o suprafata de 110.000 metri patrati.

Ansamblul realizat pe mai multe niveluri supra si subterane, cu o valoare estimata intre 800 de milioane de euro si un miliard de euro, va cuprinde constructii cu o inaltime maxima de 20 de etaje. Terenul pe care va fi dezvoltat proiectul, aflat in proprietatea MTCT, are o suprafata de peste 107.000 de metri patrati si este delimitat de strazile Unirii, Octavian Goga, Nerva Traian si Mircea Voda. Ministerul Transporturilor va organiza o licitatie deschisa pentru elaborarea unui studiu care va stabili valoarea terenului si aportul de capital al institutiei la parteneriatul public privat prin care va fi realizat proiectul.

Firma care va cistiga licitatia va prezenta, totodata, un audit privind studiul de fezabilitate a proiectului. Ofertele pentru cele trei servicii vor fi depuse pina la 30 martie. Compania multinationala TriGranit Development Corporation si-a anuntat interesul pentru proiectul Esplanada. Potrivit reprezentantilor companiei, lucrarile de constructie vor dura intre cinci si sapte ani. TriGranit Development Corporation, fondata in 1997, este o companie cu capital american, canadian, britanic si maghiar, care activeaza in domeniul tranzactiilor imobiliare in centrul si estul Europei.

Cotidianul

Sursa: CotidianulTe-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.