Criza de personal specializat in domeniul bancar se va acutiza in continuare si va dura cel putin 3 ani de acum inainte, in conditiile in care acest sector se gaseste tot in expansiune, a declarat pentru Curierul National Elena Popa, Executive Search Consultant in cadrul companiei Advice Human Resources.
"In conditiile in care pe de o parte, bancile sunt intr-o perioada de expansiune, deschizandu-si filiale in toata tara, iar pe de alta parte sunt banci care de abia au intrat pe piata romaneasca, cererea de resurse umane in domeniul bancar este una foarte mare. Criza de personal din acest sector se va adanci in continuare, fenomen care va dura cel putin 3 ani de acum inainte", ne-a spus Popa.

Fluctuatia din sistemul bancar este de 25-30%

Pentru a-si asigura personalul necesar, bancile au gasit mai multe metode pentru a-i atrage pe potentialii angajati. Astfel, bancile s-au implicat tot mai mult in ultimii ani in colaborarea cu diverse institutii de invatamant superior din domeniu, incercand sa atraga inca din studentie persoanele valoroase si cu pontential, ne-a spus reprezentantul Advice Human Resources.

"In momentul angajarii tinerilor absolventi, toate bancile investesc in acestia, oferindu-le diverse programe de training, multe dintre acestea fiind in afara tarii si foarte costisitoare. Astfel ca in ultimii ani au fost formati specialisti bancari, insa insuficienti pentru cererea mare de pe piata", a mai spus Popa.
Totodata, aceasta a mentionat ca desi pentru pozitiile de entry-level multi vin dintre studentii si absolventii acestor institutii, bancile au fost nevoite in ultimii ani sa angajeze si persoane care nu aveau studii in domeniul financiar-bancar.

In ceea ce priveste persoanele cu experienta, acestea "vin fie prin promovare interna, fie vin fiind "vanati" - din alte banci, fluctuatia din sistemul bancar fiind de circa 25-30%", a spus Popa.

In ceea ce priveste ponderea expatilor la nivel de varf, presedinte executiv/director general, in bancile straine, aceasta este inca foarte mare in Romania, iar motivul principal pentru situatia creata este politica companiei.

Mutarea la o alta banca, un plus salarial de 30%

Intrebata ce ii determina pe angajati sa plece de la o banca la alta, Popa ne-a explicat ca e "fara indoiala ca partea materiala joaca un rol important, dar, pe langa aceasta, motivele pentru care angajatii decid sa plece tin de lipsa posibilitatilor de avansare, de mediul de lucru neadecvat sau de lipsa de flexibilitate a sefilor".

O miscare de la o banca la alta aduce salariatului un plus mediu al remuneratiei de 30%, iar in cazul in care pozitia necesita relocare, procentul este chiar mai mare, ne-a mai spus reprezentantul companiei de consultanta in resurse umane.

Un fenomen frecvent intalnit in sucursalele si filiale din orasele mici, unde relatiile intre oameni sunt mai stranse, este acela ca directorul de filiala sa plece si cu o parte din echipa si mai mult decat atat, sa plece si cu clientii.

Pentru functiile de management, salariile nete variaza intre 80.000 si 200.000 euro pe an

Intrebata care sunt cerintele minime pentru angajarea intr-o banca, Popa ne-a raspuns ca acestea depind foarte mult de pozitia vizata, cat si de la o banca la alta. "De exemplu, pentru un director de sucursala se cer studii superioare absolvite (unele banci nu cer neaparat studii in domeniul financiar-bancar) si minimum 2-5 ani experienta in sistemul bancar. O alta cerinta obligatorie pentru aceasta pozitie este cunoasterea limbii engleze", a spus Popa.

In ceea ce priveste nivelul salariului mediu al unui angajat in banca, acesta variaza destul de mult de la un oras la altul. "De pilda, un director de sucursala/agentie intr-un oras mic poate avea un salariu mediu fix de 700-800 euro, iar un director la o sucursala mare, unde se vand alte tipuri de servicii si produse bancare, poate depasi usor 2.500 euro. Aceste cifre nu includ comisioane sau alte bonusuri", ne-a aratat reprezentantul Advice Human Resources.

Pentru functiile de management, ne-a spus Popa, salariile medii nete variaza intre 80.000 si 200.000 de euro pe an, dar la aceste sume se pot adauga si bonusuri, costuri legate de asigurari sau intretinere.

In Europa Centrala, bancile pot acoperi lipsa personalului fara o scadere a eficientei

Si tarile din Europa Centrala se confrunta cu o penurie de resurse umane in domeniul bancar, insa acolo sistemul este mult mai bine pus la punct si bancile pot acoperi lipsa personalului fara o scadere a eficientei sau a profitului, a spus Elena Popa. "De exemplu, o banca din Europa a deschis intr-un an 55 de noi filiale fara a angaja niciun singur om si fara a pierde din eficienta", a explicat aceasta. O alta diferenta, in UE, perioada minima de proba este de 6 luni, pe cand in Romania este de regula de o luna.

De asemenea, diferentele de salariu sunt inca mari intre bancherii romani si colegii lor din Europa de Vest la toate nivelurile, a mai spus reprezentantul companiei de consultanta in resurse umane. Advice Human Resources este o companie de consultanta in resurse umane specializata in recrutare si servicii complete auxiliare recrutarii si este reprezentantul in Romania, in calitate de consultant asociat al EMA Partners International. EMA Partners International este o alianta mondiala din care fac parte companii independente, leader in domeniul HR. Clasata pe locul 13 la nivel mondial (by Search-Consult 2006), alianta a fost fondata in 1988 si are 41 de parteneri in 50 de tari la nivel mondial.