Costurile necesare Romaniei pentru conformarea cu directivele europene a sectorului apei se ridica la 9 miliarde euro. Cu toate ca fondurile europene destinate sectorului de profil nu reprezinta nici jumatate din necesar, procesul de reabilitare si constructie a sistemelor de alimentare cu apa, canalizare si epurare va pune in miscare, daca nu toata, cea mai mare parte a sectoarelor din industria constructiilor si nu numai. Este de la sine inteles ca cele 3,8 miliarde de euro, bani europeni alocati pentru domeniul de profil, vor fi ca un magnet pentru firme de tot soiul, de la cele specializate in tratarea apei, pana la cele de constructii clasice. Pe langa asta, scenariul se propaga odata cu aparitia multiplelor oportunitati de investitii in acest sector. De fondurile europene destinate infrastructurii apei nu se vor putea "lipi" foarte multi bani bugetari, astfel ca investitiile private nu vor intarzia sa apara, operatorii de distributie a apei si de canalizare instalandu-se rapid pe piata.

Astfel, se poate vorbi de un boom iminent al pietei infrastructurii de apa. Iar acest fenomen nu va intarzia sa prinda deja contur, asta mai ales daca ne gandim la faptul ca autoritatile va trebui ca pana in anul 2015 sa aduca la standardele UE un numar de 263 de aglomerari urbane cu un echivalent/locuitor mai mare de 10.000 si pana in 2018, 2.346 de aglomerari urbane cu un echivalent/locuitor cuprins intre 2.000 si 10.000.

Pietele din domeniu au inceput deja sa creasca

Potentialul investitional este enorm, iar lucrarile efective pentru reabilitarea si constructia de sisteme de apa si canalizare promit cresteri exponentiale ale unor piete de nisa. Un exemplu elocvent este reprezentat de piata echipamentelor pentru tratarea apei, unde deja se estimeaza cresteri majore. Conform unui studiu de piata realizat de Neomar Consulting, in domeniul echipamentelor pentru tratarea apei primare din tara noastra se asteapta o crestere in 2007 cu 41% fata de 2006. Astfel, valoarea totala a sistemelor de filtrare a apei primare vandute in Romania va depasi anul acesta 84 milioane euro.

40% din apa se pierde

In prezent, accesul populatiei la utilitatile publice este inca foarte limitat, situandu-se cu mult sub nivelul tarilor Uniunii Europene. Doar jumatate dintre romani beneficiaza de sistemul de alimentare cu apa si canalizare, in timp ce media in statele noi membre ale UE este de 70 la suta, si de 90 la suta in statele cu vechime in cadrul Uniunii. La fel de ingrijorator este si faptul ca din totalul cantitatii de apa potabila livrata, aproape jumatate reprezinta pierderi.

Astfel, conform Institutului National de Statistica, pierderile de apa potabila au fost de 40,6% pe total tara, iar in municipii si orase de 43,5%. Acestea au fost cauzate de uzura avansata a conductelor de aductiune si distributie a apei potabile, precum si de uzura fizica si morala a echipamentelor de captare si pompare. In anul 2006, un numar de 9.070.564 locuitori aveau locuintele conectate la sistemele de canalizare, acestia reprezentand doar 41,9% din populatia Romaniei. In ceea ce priveste epurarea apelor uzate, populatia cu locuintele conectate la sistemele de canalizare prevazute cu statii de epurare, in anul 2006, a fost de 6.068.655 de persoane, acestea reprezentand 28,1% din populatia tarii. La sfarsitul anului trecut, lungimea simpla a retelei de distributie a apei potabile era de 50.821,0 km, cu 3.043,1 km mai mare pe total tara si cu 781,9 km mai mare la nivelul municipiilor si oraselor, fata de situatia existenta la sfarsitul anului 2005.