Bursa de la Bucuresti a reactionat sensibil, iar investitorii si-au intors fata de la leul romanesc

Dupa scaderile semnificative ale burselor americane, inregistrate in ultimele zile pe fondul blocajelor din sistemul de creditare a sectorului imobiliar, pietele financiare din Romania incep sa resimta un usor recul. Indicii BVB au intrat pe un trend negativ, iar leul romanesc pierde din ce in ce mai mult teren fata de valute.
Indicii bursieri americani au coborat drastic in ultimele doua zile, in urma semnalelor privind continuarea restrangerii activitatii in sectorul imobiliar si a restrictionarii conditiilor de creditare.

Reculul de pe Wall Street a fost urmat de pietele din Asia si Europa, unde bursele au consemnat cele mai importante scaderi din ultimele luni.

In final, o prima replica s-a inregistrat si la Bucuresti, unde - pe de-o parte - Bursa a incheiat saptamana cu pierderi, iar de cealalta parte leul a inceput sa se deprecieze.

Evolutia pietelor de peste Ocean a fost influentata de raportarea unor rezultate financiare sub estimari de catre mai multe companii, cu efecte negative asupra cotatiilor titlurilor.

Ce s-a intamplat in America?

Primele informatii negative au fost publicate de D.R. Horton si Beazer Homes, doua dintre cele mai mari companii americane specializate in constructia de locuinte. Iar Exxon Mobil - cea mai mare firma listata la Bursa la nivel mondial - a pierdut 16 miliarde de dolari din valoarea de piata. Potrivit analistilor, problemele de pe piata americana a creditelor cu grad sporit de risc se extind la nivelul intregii economii.

„Creditele obtinute cu usurinta au contribuit la cresterea preturilor actiunilor. Acum, inasprirea conditiilor de creditare inseamna o scadere a lichiditatii pentru fonduri private, pentru programele de rascumparari a actiunilor, pentru expansiunea activitatilor, cheltuielile de consum si pentru cresterea economica mondiala", apreciaza analistii, citati de agentiile internationale de presa.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.