Noile credite pentru locuinte lansate de banci pe piata le permit clientilor sa imprumute sume mult mai mari. Suma pe care o poate imprumuta un client poate diferi insa semnificativ de la o banca la alta.

Cauzele: costurile practicate de banca, gradul de indatorare maxim admis de respectiva institutie, dar si cheltuielile de subzistenta pe care considera ca le au clientii sai. Alte diferente apar pentru cei care doresc imprumuturi pentru locuinte fara avans.

Daca veniturile lor sunt mari, oferta de ipotecare este mai bogata; cei cu venituri mici nu au prea mult de ales. Dar, avand in vedere nivelul preturilor practicate pe piata imobiliara, ipotecarele relaxate le permit mai multor romani sa se apropie de casa mult visata.

Imprutumuri dupa regulile proprii, avizate insa de Banca Nationala a Romaniei, sunt oferite in prezent de Alpha Bank, BCR, Volksbank, BRD si ING Bank. Alte doua banci se pregatesc sa intre pe aceasta piata: ATE Bank la 1 august, iar Banca Transilvania de la jumatatea lunii viitoare.