Ce a mai ramas de preluat pe piata asigurarilor? Asa cum era de asteptat, primul an de dupa aderare a coincis cu mai multe mutatii in cadrul actionaratului companiilor care au capital romanesc: cea mai recenta, achizitionarea unui pachet de 30,51% din capitalul Asirom de catre Vienna Insurance Group, preluarea de catre Uniqa a controlului celei de-a saptea companii de pe piata romaneasca de asigurari, Astra, si mutarea prin care grupul bulgar de firme Eurohold a achizitionat pachetul majoritar de actiuni al companiei de asigurari Asitrans.

Dupa cateva luni fierbinti, cu mai multe achizitii, se prefigureaza, pe termen scurt, o perioada la fel de agitata. Astfel, este de asteptat ca pana la finele acestui an compania de asigurari de viata Grawe Romania sa finalizeze discutiile pentru realizarea unei noi achizitii, dupa ce in urma cu doi ani a preluat societatea Sara Merkur, tranzactie prin care compania austriaca si-a asigurat un loc in Top 10 pe piata asigurarilor de viata. Chiar directorul general al Grawe, Peter Kaszk, a declarat ca intentioneaza sa achizitioneze o companie de pe piata romaneasca a asigurarilor, pentru a-si completa portofoliul cu produse de asigurari generale si de pensie.

Una din companiile vizate de austriecii de la Grawe era societatea de asigurari Ardaf, insa, in luna martie a acestui an, omul de afaceri Ovidiu Tender, a vandut intreg pachetul de 56,19% din compania romaneasca de asigurari Ardaf, intr-o singura tranzactie, a carei valoare s-a ridicat la 34,9 milioane euro. Cu siguranta, sefii Grawe s-au orientat si catre Asirom, insa chiar ieri grupul financiar austriac Wiener Städtische Vienna Insurance a anuntat semnarea unui contract de preluare a pachetului majoritar la Asirom si a confirmat preluarea a 30% din capital de la actualul actionar majoritar, considerata un prim pas in afacere.

Asadar, problema graviteaza in jurul rapunsului la intrebarea “Ce mai este de preluat de catre pestii mari pe piata romaneasca a asigurarilor?”. Una din putinele tinte atractive ramase de petit este Asiban, al patrulea asigurator roman dupa volumul primelor subscrise din asigurari generale si de viata in 2006. Trei dintre actionarii Asiban, BCR, BRD si Banca Transilvania, au anuntat ca vor vinde participatiile care insumeaza 75% din actiunile societatii de asigurari, insa procesul competitiv se anunta spectaculos, astfel incat este foarte probabil ca un investitor financiar sa intre in actionaratul asiguratorului Asiban.