Compania germana de petrol si gaze Wintershall (detinuta 100% de concernul BASF) doreste sa se extinda pe piata gazelor din Romania. Valoarea proiectelor de investitii in domeniul transportului, distributiei, explorarii si exploatarii zacamintelor de gaze din Romania este estimata la circa 55 de milioane de dolari, a anuntat Rainer Seele, membru al Consiliului de Administatie al Wintershall. Reamintim, compania germana a intrat pe piata romaneasca in anii '90 cu comert de gaze din Rusia, intre Wintershall si Gazprom existand un parteneriat strategic.

"Anul trecut, cantitatea de gaze vanduta in Romania a scazut cu circa 20% fata de anul 2003, pentru ca importurile au scazut pe timpul verii", a declarat Rainer Seele. Totusi, Wintershall a vandut anul trecut gaze in valoare de circa 300 de milioane de euro, avand in vedere si cresterea pretului mondial al titeiului, in functie de care se stabileste si pretul gazelor. In Romania, vanzarile Wintershall se realizeaza prin mai multe companii mixte, WIEE, WIEH, Wirom Gas. De altfel, inca de anul trecut, compania germana si-a reorganizat activitatile din Romania, casa de comert Wirom Gas s-a orientat si catre infiintarea de distributii locale, in patru orase din sudul tarii: Turnu Magurele, Alexandria, Oltenita si Giurgiu. Wirom are un plan de investitii de 17 milioane de dolari pentru aceste patru distributii private. Principalii actionari ai Wirom Gas sunt WIEE Zug (joint-venture Wintershall - Gazprom) si Distrigaz Sud (DGS).

Reamintim, recent statul roman a vandut pachetul majoritar de actiuni al DGS catre Gaz de France. "Am avut negocieri constructive cu reprezentantii Gaz de France, ei urmand sa sustina proiectele de dezvoltare ale Wirom Gas", a anuntat Rainer Seele. El a precizat si ca, in acest an, Wintershall va continua investitiile in explorarea si productia de gaze impreuna cu Romgaz. In plus, compania germana este interesata sa investeasca in constructia unei conducte care sa uneasca Romania cu Ucraina pentru aprovizionarea tarii cu gaze rusesti.

"Wintershall este interesata de tronsonul romanesc al gazoductului, investitie estimata la circa 30 de milioane de dolari. In acest proiect sunt implicate si companiile romanesti Romgaz si Transgaz", a precizat oficialul german. Anul trecut, Wintershall a obtinut un profit de 480 de milioane de euro, vanzarile de gaze urcand pana la 3,16 miliarde de euro.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.