Directorul combinatului este convins ca se va gasi o solutie acceptabila * Guvernul vrea ca Sidex sa plateasca impozit pe profit incepand de anul viitor * Sidex este pregatit sa achite, incepand cu aceasta luna, TVA-ul datorat pe bunurile importate, precum si sumele amanate

Negocierile dintre autoritatile romane si grupul siderurgic LNM privind restrangerea facilitatilor acordate combinatului Ispat Sidex Galati dupa privatizare nu au fost inca finalizate, a declarat, ieri, Narendra Chaudhary, directorul general al combinatului siderurgic, citat de Mediafax. "Nu am ajuns la o decizie finala si nu pot sa fac nici un fel de declaratii legate de acest aspect, dar am incredere ca vom gasi o solutie", a spus Chaudhary.

Oficialul LNM a admis ca exista unele aspecte legate de aderarea Romaniei la Uniunea Europeana care pot avea impact asupra intelegerilor facute de grupul anglo-indian si Guvernul roman, la momentul privatizarii Sidex, dar si-a exprimat increderea ca orice tip de problema care ar putea aparea va fi rezolvata. Surse oficiale au declarat recent, pentru Mediafax, ca facilitatile acordate Sidex vor fi restrictionate, astfel incat compania va plati impozit pe profit de anul viitor. Potrivit acelorasi surse, in urma negocierilor cu oficialii combinatului, s-a stabilit ca Sidex sa nu actioneze statul in instanta pentru retragerea facilitatilor.

Combinatul a fost privatizat in luna iulie a anului 2001, cand grupul LNM a preluat de la stat 92% din actiuni intr-o tranzactie cu o valoare de peste 500 de milioane de dolari, incluzand pretul actiunilor si angajamentele de investitii. Compania a beneficiat de o serie de facilitati fiscale, printre care amanarea platii TVA pentru importuri timp de trei ani, incepand cu 31 octombrie 2001, precum si scutirea de la plata impozitului pe profit pana la 31 decembrie 2006. Reprezentantul Sidex sustine ca abia in acest an scutirea de impozit pe profit poate fi considerata ca un ajutor de stat, in conditiile in care combinatul a inregistrat pierderi in anii anteriori si a trecut pe profit abia in 2003. Anul trecut, Sidex a obtinut un profit net de peste 100 de milioane de dolari, raportat la o cifra de afaceri de 1,28 miliarde de dolari. Potrivit lui Chaudhary, Sidex este pregatit sa achite, incepand cu aceasta luna, TVA-ul datorat pe bunurile importate, precum si sumele amanate.

Cifra de afaceri sare de 2,1 miliarde de dolari
Pentru acest an, oficialii combinatului estimeaza obtinerea unei cifre de afaceri de 2,1 miliarde de dolari, nivel aproape dublu fata de cel inregistrat anul trecut. De asemenea, productia ar putea avansa la 5 milioane de tone de otel, comparativ cu 4,6 milioane de tone in anul 2003. Potrivit lui Chaudhary, valoarea cumulata a cifrei de afaceri a grupului anglo-indian in Romania ar putea depasi 2,35 miliarde de dolari, in conditiile in care Siderugica si Petrotub au fost preluate in cursul acestui an. Mai mult, grupul LNM intentioneaza sa cumpere actiunile pe care nu le detine la Siderurgica si Tepro, in vederea delistarii titlurilor de la bursa electronica Rasdaq.

LNM detine 56,89% din actiunile Ispat Siderurgica si 70,76% din actiunile Tepro.

LNM va intra, anul viitor, in componenta celui mai mare grup siderurgic din lume - Mittal Steel.

Ziua

Sursa: ZiuaTe-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.